ГоловнаЕкономікаДержава

Зниження ціни на газ для Луганської ТЕС - єдине правильне рішення, щоб область не залишилася без електроенергії, – ексміністр ЖК

Луганська ТЕС раніше працювала на вугіллі і давала електроенергію практично всій Луганській області.

Зниження ціни на газ для Луганської ТЕС - єдине правильне рішення, щоб область не залишилася без електроенергії, – ексміністр ЖК
Фото: Макс Левин

Поточна ціна газу не дозволить Луганській ТЕС нормально працювати, тому що компанія буде у збитках, і єдиний варіант - це спецзобов'язання, зниження вартості газу для Луганської ТЕС. Таку думку висловив колишній міністр ЖКГ, глава Спілки власників житла України Олексій Кучеренко, повідомляє УНІАН.

"Поточна ціна газу і ціна електроенергії – це збитки компанії... вихід був один – треба було покласти на НАК "Нафтогаз" спецзобов'язання поставляти цій ТЕС газ за меншою ціною, за собівартістю. А тепер намагаються депутати зробити з цієї ситуації політику. Кабмін уже розглядав можливе зниження ціни газу для Луганської ТЕС, і я впевнений, що альтернативи цьому немає – не можна змусити приватну компанію працювати в збиток, а люди тут – просто заручники політичної ситуації", - зазначив експерт.

За його словами, Луганська ТЕС працювала раніше на вугіллі і давала електроенергію практично всієї Луганської області. Однак заблокована залізниця не дозволяє більше постачати вугілля на ТЕС.

"До 2017 року могла область брати електроенергію перетіканням з окупованої території. Але в 2017 році було вирішено припинити перетоки і побудувати Кремінську підстанцію в 2017 році, коли перестали брати електроенергію з ОРДЛО. Було проведено тендер, Укренерго зобов'язалося будувати, і в підсумку нічого не побудували... Тепер, коли припинилися поставки вугілля на станцію через заблоковані під'їзні шляхи, станцію перевели на газ, але ціна газу така, що вони працюють у збиток. З газом вартість електроенергії дуже зросла, адже підвищувати ціни для області, для споживачів неможливо, а поточна ціна газу і ціна електроенергії – це збитки компанії", - розповів Олексій Кучеренко.

убернатор Луганської області Віталій Комарницький вважає, що для того, щоб не залишити Луганську область без електроенергії, Кабміну потрібно прийняти постанову про зниження ціни газу для Луганської ТЕС. Нагадаємо, Луганська ТЕС може отримувати вугілля залізницею лише з російської території, тому що під'їздів до електростанції по контрольованій українською владою території немає. ТЕС забезпечує електроенергією північ Луганської області, близько 1 млн споживачів. З 29 липня Луганська ТЕС перейшла на використання газу через відсутність запасів вугілля внаслідок введеного Росією обмеження на поставки вугілля в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram