ГоловнаЕкономікаДержава

Гончарук заявив про відповідальність Польщі за дефіцит дозволів для українських автоперевізників

"Дії наших польських колег виглядають не зовсім зрозуміло".

Гончарук заявив про відповідальність Польщі за дефіцит дозволів для українських автоперевізників
Акция протеста дальнобойщиков у Кабмина
Фото: Макс Требухов

Дефіцит дозволів на міжнародні вантажні автомобільні перевезення через територію Польщі для українських перевізників штучно створений польською стороною.

Про це на брифінгу у понеділок сказав прем'єр-міністр Олексій Гончарук, коментуючи протести далекобійників під Кабміном.

"Країни домовляються між собою, яким обсягом дозволів вони обмінюються щорічно. Українські перевізники отримують дозвіл у польської держави, а українська держава надає дозвіл на в'їзд польським перевізникам. Наприкінці минулого року Україна і Польща домовилися таким чином, що цих дозволів для наших українських перевізників не вистачає. Зараз підходить той час, коли ці дозволи закінчуються", - сказав він.

За його словами, дозволів залишилося на кілька тижнів, ситуація критична, і тому Кабінет міністрів робить усе можливе, щоб її врегулювати. "Я на цьому тижні маю намір говорити по телефону з прем'єр-міністром, наш міністр постійно на контакті з їх міністром транспорту. Ми навіть почали роботу на рівні асоціацій перевізників", - сказав він.

Гончарук сказав, що на випадок провалу переговорів в Україні вже придумали контрзаходи.

"Вони ще рік тому видали менше дозволів, ніж ми очікували і хотіли. Чому? Це все про гроші. Їм вигідно це. Якщо у наших перевізників немає дозволу заїжджати в Польщу і перевозити товар, то хто буде це робити? Очевидно, що польський перевізник. Окремим людям у Польщі це вигідно, у них є можливість так з нами робити і вони роблять. У нас є контрзаходи, які ми підготували. Я дуже сподіваюся, що наші польські колеги почують нас і наші аргументи, і ця проблема буде вирішена. Дії наших польських колег зараз виглядають не зовсім зрозуміло", - сказав він.

При цьому прем'єр-міністр додав, що з автоперевізниками, які протестують біля Кабміну, теж не все прозоро. "Є люди, які чесно відстоюють своє право. Але є й інша частина перевізників, яка орієнтується на колишнє керівництво "Укртрансбезпеки". Не хочу називати прізвища, але просто для розуміння: далеко не завжди перевізники ставлять перед собою завдання відстоювання своїх інтересів, іноді це може бути прояв якогось лобі", - сказав Гончарук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram