ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ зобов'язав КМДА повернути до бюджету 35 млн гривень

Комітет визнав неринковим розподіл коштів за програмою соцекономрозвитку.

АМКУ зобов'язав КМДА повернути до бюджету 35 млн гривень
Фото: Politeka

Антимонопольний комітет зобов'язав чотири комунальні підприємства повернути Києву 35 млн гривень, які вони залишили собі "на утримання служби замовника".

Про це повідомляється на сайті АМКУ.

У 2019 на виконання програми економічного і соціального розвитку Київська міськрада виділила 1,4 млрд гривень. Ці гроші всупереч вимогам закону про місцеве самоврядування були без конкурсу передані чотирьом комунальним підприємствам. "Спецжитлофонд" отримав 270 млн гривень, "Інженерний центр" - 270 млн гривень, "Житлоінвестбуд-УКБ" - 900 млн гривень, "Житло-сервіс" - 2 млн гривень.

"Ці комунальні підприємства залишають собі 2,5% виділених коштів як "утримання служби замовника". Замість того, щоб вибрати підприємство для організації закупівель послуг з будівництва і ремонту на конкурсі (що могло б привести до економії коштів киян), КМДА своїм рішенням передає цю функцію своїм же КП і "дарує" їм 2,5% коштів, виділених на будівельні роботи. Невиконання Київською держадміністрацією умов закону про місцеве самоврядування призвело до надання незаконної державної допомоги комунальним підприємства, що у свою чергу спотворило економічну конкуренцію", - йдеться у повідомленні АМКУ.

У зв'язку з цим 26 вересня Антимонопольний комітет зобов'язав КМДА повернути незаконну державну допомогу, визнану неприпустимою для конкуренції (2,5% "на утримання служби замовника").

АМКУ вважає, що кошти, за які підрядні організації здійснюють роботи, не є державною допомогою, тому жодних загроз будівництву та реконструкції немає.

Нагадаємо, на початку вересня АМКУ прийняв рішення примусово розділити групу компаній Ostchem Дмитра Фірташа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram