ГоловнаЕкономікаБізнес

На різних енергоринках діють аналогічні "Роттердам+" формули ціноутворення, - Трохимець

Введення формули "Дюссельдорф+" зробило "Нафтогаз" надприбутковим підприємством.

На різних енергоринках діють аналогічні "Роттердам+" формули ціноутворення, - Трохимець
Фото: epravda.com.ua

Аналогічні "Роттердам +" формули діють в Україні на газовому ринку, ринку нафтопродуктів, ядерного палива. Про це заявив президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець.

"Що стосується газу, то існує формула "Дюссельдорф+", це з прив’язкою до біржі в Дюссельдорфі, так званого німецького хабу. Незалежно від того, де цей газ, звідки він береться, або він видобувається на території України, або імпортується з Росії чи з інших місць. І, до речі, саме введення формули "Дюссельдорф+" зробило "Нафтогаз" надприбутковим підприємством. Що стосується ядерного палива, то дійсно існує також так звана схема, її, умовно кажучи, можна назвати "Цюрих+", - пояснив Трохимець.

Аналогічна ситуація і на ринку нафтопродуктів, які експортуються чи виробляються в Україні. "Наприклад, мазут виробляється на одному тільки підприємстві нафтопереробному в Україні, яке єдине функціонуюче", - зазначив експерт.

Нагадаємо, 24 березня 2017 року НАБУ відкрило кримінальне провадження, в рамках якого розслідує дії членів НКРЕКП, які затвердили формулу "Роттердам+". 8 серпня 2019 року детективи НАБУ повідомили про підозру шести особам по так званій справі "Роттердам+", жоден з них не був взятий під варту. Пізніше в офіційній відповіді НАБУ на запит Інформбюлетеня ICC Ukraine повідомлялось, що у бюро немає претензій до індексу API2 в основних портах Західної Європи, як базового орієнтира для визначення ціни на вугілля в Україні за формулою "Роттердам+".

Методологія розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (відома як формула "Роттердам+") затверджена НКРЕКП 3 березня 2016 року. Відповідно до неї вугільна складова в тарифі на електроенергію була заснована на котируваннях вугільного хабу ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен). З 1 липня 2019 року у зв'язку з введенням в Україні нового ринку електроенергії, дія формули "Роттердам+" припинилася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram