ГоловнаЕкономікаДержава

Коболєв назвав розрахункову ціну на транзит російського газу до Європи

Залежно від обсягів і термінів, вартість прокачування тисячі кубометрів коливається від 2,56 до 3,21 долара.

Коболєв назвав розрахункову ціну на транзит російського газу до Європи
Фото: utg.ua

"Нафтогаз" розрахував тарифи, за якими "Газпром" міг би бронювати транзит російського газу в країни Євросоюзу через українську газотранспортну систему. Про це після тристоронніх переговорів у Брюсселі заявив глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв, пише "Німецька хвиля".

"Обидва сценарії були розраховані на 15 років бронювання потужностей", - уточнив Коболєв.

Якщо "Газпром" буде бронювати 60 млрд кубометрів на рік, то протягом 2020-2024 років у "Нафтогазі" очікують тариф на рівні 3,21 долара США за прокачування тисячі кубометрів на 100 кілометрів ГТС. Якщо ж "Газпром" буде бронювати 90 млрд кубометрів, то тариф розраховують на рівні 2,56 долара.

Для порівняння, "Нафтогаз" очікує, що тариф, за яким здійснюється транзит російського газу в ЄС, в 2019 році становитиме 2,61 долар.

"Що більші обсяги і що довший період бронювання, то нижчим буде тариф", - пояснив Коболєв. Він також додав, що російська сторона не відповіла на запит про своє бачення навантаження на українську ГТС і тривалості контракту.

Нагадаємо, зараз тарифи на транспортування газу українською ГТС встановлює регулятор, тобто Нацкомісія з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Водночас оператором української ГТС наразі залишається "Нафтогаз".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram