ГоловнаЕкономікаДержава

Україна згодна на прямі закупівлі "певного об'єму" газу в Росії за ринковою ціною

Умовою поставок стане конкурентна ціна на газ.

Україна згодна на прямі закупівлі "певного об'єму" газу в Росії за ринковою ціною
Фото: EPA/UPG

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що Україна зацікавлена в прямій закупівлі природного газу з Росії на ринкових умовах.

"Якщо ми говоримо про те, що можуть бути інші постачальники газу, не тільки "Газпром", а й інші постачальники, деякий обсяг імпорту можемо розглянути, ми були б зацікавлені отримувати певний обсяг газу на конкурентних засадах", - сказав Оржель на брифінгу в п'ятницю.

При цьому він додав, що це питання майбутніх консультацій.

Оржель підкреслив, що в цьому питанні необхідно відокремити політичну складову від економічної.

Нагадаємо, Україна з кінця листопада 2015 року перестала закуповувати природний газ у "Газпрому" через неринкові ціни. Імпорт тепер здійснюється на західному кордоні. Відмова від російського газу дозволила Україні почати реформу газового ринку та корпоративного управління "Нафтогазу". Сама компанія вперше за довгий час перестала бути збитковою.

22 грудня 2017 року Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма ухвалив рішення, згідно з яким "Нафтогаз" повинен відновити закупівлі російського газу в обсязі не менш ніж 5 млрд куб. м до кінця дії контракту.

Наприкінці лютого 2018 року "Нафтогаз" вніс авансовий платіж за березень з розрахунку відновити поставки з Росії, але "Газпром" повернув гроші і направив "Нафтогазу України" повідомлення про початок процедури розірвання контрактів на поставку і транзит газу.

Чинні контракти між Україною і Росією закінчуються 31 грудня 2019 року. Росія вимагає визначитися з обсягом поставок газу в Україну перед тим, як домовлятися про транзитний контракт, тому що від цього нібито залежить те, які потужності "Газпром" повинен гарантувати для подачі газу в бік України.

19 вересня в Брюсселі відбувся третій раунд тристоронніх газових консультацій про транзит через Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram