ГоловнаЕкономікаДержава

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про верифікацію соцвиплат

Депутати дозволять Мінфіну збирати дані з реєстру в автоматичному режимі.

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про верифікацію соцвиплат
Фото: ukrafoto

Верховна Рада в п'ятницю прийняла в першому читанні законопроєкт про верифікацію і моніторинг державних соцвиплат, як-от пенсії, допомоги, пільги, субсидії, стипендії, інші виплати.

За відповідний законопроєкт №1231 проголосували 254 депутатів.

"Якщо людина має квартири в різних містах України та на кожну отримує субсидії - це несправедливо. Якщо людина померла, а пенсію продовжують платити, - це несправедливо. Ми пропонуємо не перевіряти, ми пропонуємо не відкликати виплати. Ми пропонуємо тільки надати Міністерству фінансів можливості, щоб запустити програмне забезпечення (до речі, працює вже з квітня), яке могло б визначати проблемні моменти і повідомляти відповідні органи державної влади", - сказав під час представлення законопроєкту його автор Данило Гетманцев.

Верифікація передбачає збір і перевірку достовірності інформації, яка подається для призначення соцвиплат, з державних реєстрів в автоматичному режимі. Орган, який здійснює верифікацію, зможе отримувати паспортні дані одержувача допомоги, інформацію про зареєстроване і фактичне місце проживання, випадки перетину кордону і в'їзду/виїзду на окуповану територію, ідентифікаційний код, дані про банківські рахунки.

Також законопроєктом визначено підходи щодо повернення неправомірно отриманої реципієнтом державної виплати.

Нагадаємо, процес верифікації соцвиплат почався ще в грудні 2015 року, коли Мінфіну дали допуск до банківської таємниці, але без особливого успіху через конфлікт між міністерствами і проблеми з розрізненістю державних реєстрів.

У 2018 році Конституційний Суд тимчасово заборонив Мінфіну збирати персональні дані під час верифікації соцвиплат, у зв'язку з чим довелося змінювати редакцію одного з пунктів Бюджетного кодексу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram