ГоловнаЕкономікаДержава

Україні, як і раніше, потрібно готуватися до припинення транзиту з 1 січня, - Вітренко

Росія продовжує наполягати на відмові від виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Україні, як і раніше, потрібно готуватися до припинення транзиту з 1 січня, - Вітренко
Юрий Витренко
Фото: oilreview.kiev.ua

Україні як і раніше потрібно готуватися до припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року.

Про це заявив виконавчий директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко за результатами минулих в Брюсселі тристоронніх газових переговорів про транзит російського газу.

"Як і очікувалося, до переговорів так і не дійшли - російська сторона поки не приймає консолідовану позицію європейської та української сторони, відмова від виконання рішення Стокгольмського арбітражу не може бути передумовою початку переговорів по новому контракту на транзит. Але час до завершення контракту закінчується, а переговори так і не починаються. Тому, на жаль, нам потрібно продовжувати готуватися до припинення транзиту з 1 січня. І не давати використовувати ці тристоронні "консультації" як виправдання будівництва "Північного потоку-2"", - написав Вітренко в фейсбуці.

У той же час він наголосив на готовності сторін продовжити консультації щодо впровадження в Україні європейських правил і їх застосування до нового транзитного контракту.

1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Останній зараз не веде активних переговорів щодо підписання нового контракту на транзит через Україну і посилено просуває проекти "Північний потік-2" і "Турецький потік".

Україна має намір домовлятися з ЄС і Росією про 10-річний контракт на транзит природного газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік. У свою чергу, "Нафтогаз" готовий скоротити позовні вимоги до російського "Газпрому" з $12 млрд доларів до $2 млрд, в разі укладення довгострокового контракту з транзиту газу через територію України.

Раніше повідомлялося, що РФ на переговорах запропонує Україні короткостроковий транзитний контракт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram