ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ погодив всю наглядову раду Приватбанку, 2/3 наглядової ради Укрексімбанку і 4/9 наглядової ради Ощадбанку

Нацбанк чекає нові кандидатури від Кабміну і Ради.

НБУ погодив всю наглядову раду Приватбанку, 2/3 наглядової ради Укрексімбанку і 4/9 наглядової ради Ощадбанку
Фото: Юлія Березовська\Прес-центр НБУ

Національний банк України підтверджує відмову узгодити кандидатури 5 з 9 членів наглядової ради Ощадбанку і 1 з 9 членів спостережної ради Укрексімбанку і очікує від уряду і Верховної Ради нових кандидатур для завершення формування наглядових рад держбанків.

Про це йдеться в повідомленні центробанку в четвер, 19 вересня, передає Інтерфакс-Україна.

Згідно з повідомленням, протягом останнього тижня НБУ погодив 6 незалежних членів наглядової ради ПриватБанку (Шерон Іскья - глава, Еран Кляйн, Надир Шейх, Себастьян Шьонайх-Каролат, Ольга Томаш, Роман Сульжик), а також Юлію Мецгер як представника держави за квотою президента.

Нацбанк нагадує, що кандидатури членів ради - представників держави Артема Шевальова і Сергія Алексєєнка - були узгоджені раніше, тому всі 9 членів наглядової ради ПриватБанку пройшли узгодження Нацбанком, і він повністю сформований.

Згідно з релізом, НБУ підтвердив призначення 4 незалежних членів наглядової ради Укрексімбанку (Стівен Фішер, Домінік Меню, Сергій Коновець і Дімітрі Чічлі), і ще розглядає кандидатури Алли Шульги як представника держави за квотою Верховної Ради і Оляни Гордієнко як незалежного директора.

Нацбанк нагадує, що раніше погодив членами наглядової ради Вікторію Страхову як представника держави за квотою президента і Юрія Буцу як представника держави від Кабміну, але відмовив в узгодженні кандидатури незалежного директора, голови наглядової ради Торстена Пауля.

В Ощадбанку НБУ затвердив кандидатури 3 незалежних директорів (Байба Апін, Пітер Бріггс і Міхаель Вайнштейн), а також представника держави за квотою президента Юрія Храмова.

НБУ ще раз підтвердив відмову узгодити кандидатури 3 незалежних членів наглядової ради Ощадбанку (Шевки Аджунер - глава, Олексій Грінченко - заступник голови, Олексій Резніков) і членів наглядової ради за квотою Верховної Ради Дмитра Власова і за квотою Кабміну Даніеля Білака.

"НБУ очікує заміни п'яти відхилених кандидатур членів наглядової ради цього банку", - наголошується в релізі.

Перший заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова в повідомленні вказала, що регулятор особливу увагу приділяє оцінці колективної придатності наглядових рад банків - наявності у всіх членів ради необхідних банку компетенцій і їх злагодженої спільної роботи, оскільки саме неякісне корпоративне управління заклало основи для банківської кризи, що почалася в 2014 році.

Раніше сьогодні повідомлялося, що ексглава представництва ЄБРР в Україні подав до суду на НБУ. Шевки Аджунер вимагає скасувати рішення про призначення глави наглядової ради Ощадбанку без конкурсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram