ГоловнаЕкономікаДержава

Україна передала РФ і ЄС проєкт нового договору щодо транзиту газу

Обсяги транзиту і тривалість контракту будуть обговорюватися на наступному раунді переговорів.

Україна передала РФ і ЄС проєкт нового договору щодо транзиту газу
Алексей Оржель
Фото: www.finobzor.com.ua

Україна на тристоронніх переговорах передала Росії і Європейському Союзу проєкт нового договору про транзит російського газу.

Про це за підсумками зустрічі повідомив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель, передають "Українські Новини".

"Україна передала сторонам проєкти договорів. Це дорожня карта, як ми до 1 січня року отримаємо незалежного сертифікованого оператора, проєкт договору про Інтерконнектор і проєкт договору про транспортування", - сказав він.

Оржель підкреслив, що Україна має намір рухатися максимально активно для підписання договору повністю відповідно до європейських норм. Також він не виключає ризику непідписання договору. Обсяги транзиту і тривалість контракту будуть обговорюватися на наступному раунді переговорів.

Міністр також повідомив, що російська сторона підтвердила готовність працювати за європейськими правилами при укладенні нового контракту.

"Європейська сторона підтвердила, що буде співпрацювати і підтримувати Україну в частині необхідних дій, що стосуються сертифікації ГТС і російська сторона підтвердила, що готова працювати за європейськими правилами", - сказав він.

Нагадаємо, 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Останній зараз не веде активних переговорів щодо підписання нового контракту на транзит через Україну і посилено просуває проєкти "Північний потік-2" і "Турецький потік".

Україна має намір домовлятися з ЄС і Росією про 10-річний контракт на транзит природного газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік. У свою чергу, "Нафтогаз" готовий скоротити позовні вимоги до російського "Газпрому" з $ 12 млрд доларів до $ 2 млрд, в разі укладення довгострокового контракту з транзиту газу через територію України.

Раніше повідомлялося, що РФ на переговорах запропонує Україні короткостроковий транзитний контракт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram