ГоловнаЕкономікаБізнес

Необхідно звузити коридор граничних цін для стабілізації вартості електроенергії, - експерт

Встановлені значення не можна назвати коректними.

Необхідно звузити коридор граничних цін для стабілізації вартості електроенергії, - експерт
Фото: EPA/UPG

Перегляд граничних цін на електроенергію, так званих прайс-кепів (price caps), допоможе збалансувати пропозицію на денному та нічному ринках, вважає Олександр Притика, президент Агентства інвестиційного менеджменту «Енергоменеджмент».

У коментарі UAprom.info він зазначив, що впровадження прайс-кепів стало вимушеним заходом, пов'язаним з високою монополізацією на ринку електроенергії. При цьому встановлені значення не можна назвати коректними.

«Ми бачимо на суміжних ринках - а ми працюємо з імпортною електроенергією, - що в денні години в нас завищена ціна, а в нічні години - занижена, що викликає певні перекоси, коли на ринку не вистачає електроенергії в нічні години. Тобто люди свідомо йдуть на балансуючий ринок і отримують там +15% від ціни. Споживач, відповідно, теж платить цю ціну. І в денний час ціна невиправдано висока, тримається значною мірою штучно», - сказав він.

На його думку, перегляд прайс-кепів допоможе частково прибрати дисбаланс пропозиції. «Наша рекомендація для регулятора - потрібно звузити коридор. У денні години знизити граничні ціни на 10%, а в нічні - підвищити на 10%». Крім того, на ціну електроенергії впливає низка зовнішніх факторів, зокрема зниження вартості вугілля і газу в останні місяці. Однак НКРЕКП, що встановлює цінові параметри, не може оперативно реагувати на зміну ситуації на ринках", - зазначив Притика.

«Якби НКРЕКП мала можливість щодня або щотижня їх (прайс-кепи, - ред.) змінювати з урахуванням ситуації, що змінюється на ринках, то можна було б експериментувати. А так ухвалення цього рішення займає мінімум 2 місяці», - прокоментував експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram