ГоловнаЕкономікаДержава

Рада хоче перевести оренду держмайна в інтернет

Депутати змінять процедуру, чинну з 1992 року.

Рада хоче перевести оренду держмайна в інтернет
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №1055-1 про оренду державного та комунального майна.

За нього проголосували 296 народних депутатів.

Законопроєкт передбачає, що передача майна в оренду відбуватиметься не на конкурсі, а шляхом продажу права оренди на електронному аукціоні.

"Друкований Вісник приватизації навіть не можна купити, тільки за передплатою. Тут є оренда. Будь-який об'єкт можна знайти в будь-якому місці? На жаль, ні, це майже неможливо. Так здавали в оренду з 1992 року. Ми пропонуємо зробити все прозоро: можна буде побачити будь-який об'єкт, умови", - пояснив ідею законопроєкту його співавтор Андрій Мотовиловець.

Станом на 1 липня 2019 року Фонд держмайна уклав понад 17 тисяч договорів оренди держмайна, і є ще 6 тисяч об'єктів, які можна здати в оренду. Місцеві органи влади не мають єдиної статистичної інформації про фактичних орендарів і рівні орендних ставок, за якими комунальне майно передається в користування.

За словами ще одного співавтора законопроекту Роксолани Підласої, величезна кількість об'єктів у регіонах здаються в оренду за неприйнятними цінами.

"В 11 областях органи місцевого самоврядування здають понад 40% площ за ціною 1 гривня за квадратний метр. У Чернівецькій області - 74% площ держава здає за 1 гривню. Я не знаю, благодійність це чи корупція, але я точно знаю, що підприємець, які орендує площі за тисячу гривень, не може конкурувати з тим, хто орендує за гривню", - сказала вона.

"Два дні тому ми сперечалися, чим замінити пайовий внесок. Ми даємо громадам реальний інструмент - прозору оренду", - заявила Підласа.

Нагадаємо, що нинішній закон про оренду державного та комунального майна був прийнятий у 1992 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram