ГоловнаЕкономікаДержава

Рада відклала штрафи для "євробляхерів"

Власникам автомобілів з іноземною реєстрацією дозволили їздити до кінця листопада.

Рада відклала штрафи для "євробляхерів"

Верховна Рада прийняла законопроєкт №1030 про тримісячну відстрочку для "євробляхерів".

У першому читанні за нього проголосували 276 депутатів, у другому - 284 депутати.

Законопроєкт передбачає, що штрафи за їзду на "прострочених" автомобілях з іноземною реєстрацією набудуть чинності наприкінці листопада.

"Питання, пов'язані з розмитненням автомобілів з іноземною реєстрацією, вимагають додаткового комплексного вирішення з урахуванням позицій усіх верств населення, експертного середовища і т.д., про що, зокрема, свідчить і суспільний інтерес відповідним питанням", - ідеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Підвищені штрафи де-юре діють з 22 серпня. У зв'язку з прийняттям законопроєкту вони знову на деякий час будуть знижені до старого рівня.

Нагадаємо, в листопаді 2018 року Верховна Рада внесла зміни до Митного кодексу, які стосуються ввезення транспортних засобів на територію України.

Вони передбачають суттєве підвищення штрафних санкцій за незаконне використання автомобіля на іноземній реєстрації.

Штрафи за статтею 470 Митного кодексу за перевищення термінів у режимі "транзит", які раніше максимально становили 8500 гривень (більш ніж 10 днів), підвищено за шкалою: прострочення 10-20 днів - 8500 гривень, 20-30 днів - 85 тисяч гривень, більш ніж 30 днів - 170 тисяч гривень.

Те саме зробили зі штрафами за статтею 481 Митного кодексу за перевищення термінів у режимі "тимчасового ввезення". Раніше вони максимально становили 17 тисяч гривень, а зросли до 17 тисяч (10-20 днів), 85 тисяч (20-30 днів) і 170 тисяч (більш ніж 30 днів).

У статті 469 Митного кодексу депутати прописали, що передача особистого автомобіля на "бляхах" людині, яка його не ввозила, карається штрафом у розмірі 34 тисячі гривень.

У статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення також вводиться відповідальність для водіїв "євроблях". За їзду на "простроченій" машині каратимуть штрафом у розмірі 8500 гривень, за повторне порушення можуть забрати водійське посвідчення і оштрафувати на 17 тисяч гривень.

Національній поліції дозволено зупиняти водіїв з метою виявлення "прострочених" автомобілів і встановлення факту неправомірного управління такими автомобілями. Після цього інформація буде надходити до органів доходів і зборів. Митники також отримуватимуть інформацію про в'їзд "євроблях" від Державної прикордонної служби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram