ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд за "Корвалол" перенесли без пояснення причин

Суддя дала час до 27 вересня для подання доказів.

Господарський суд Києва знову переніс розгляд справи про препарат «Корвалол», де судяться фармацевтичні компанії «Фармак» і «Дарниця». Найближче засідання відбудеться 1 листопада.

Як повідомляє 5 канал, представники «Дарниці» вважають такі дії спробою штучно затягнути процес.

«Суддя має пояснювати мотиви своєї поведінки і процесуальних рішень. В цьому випадку нам нічого не відомо. Де факто суддя зробила так, як хотів «Фармак»: вона дала час до 27 вересня для подання доказів», - прокоментував для 5 каналу партнер юридичної компанії AEQUO Олександр Мамуня, що представляє інтереси «Дарниці».

Автори сюжету підкреслюють, що адвокати «Дарниці» подали заперечення проти подачі нових доказів, що з'явилися в нинішньому році. Справа в тому, що предметом нинішнього судового спору є рішення Апеляційної палати Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), прийняте в червні 2017-го. У той же час «Фармак» надав суду соціологічне дослідження про торгову марку «Корвалол Corvalolum», проведене в серпні 2019 року, яке не могло вплинути на рішення МЕРТ дворічної давності.

5 канал зазначає, що «Корвалол» відомий з 1960-х років, і його виробляють кілька компаній - але до них від фірми «Фармак» позовів не надходило. «Разом з тим, заборона на виготовлення препарату може призвести до монополізації ринку і підвищення цін», - попереджають автори сюжету.

Журналісти відзначають, що адвокат фірми «Фармак» утримався від коментарів 5 каналу.

Як повідомлялося, суд між «Фармаком» і «Дарницею» триває майже 15 років. Спочатку процес був ініційований «Фармаком», але в цей раз «Фармак» виступає відповідачем, оскільки мова йде про позов «Дарниці» на рішення Апеляційної палати МЕРТ, винесеного в 2017 році на користь фірми «Фармак».

 

Ще в 2011 році «Фармак» повністю програв «Дарниці» судовий процес, де предметом спору було позначення «Корвалол». Проте в 2017 році «Фармак» відновив судову справу, змінивши предмет спору на «Корвалол Corvalolum».

Улітку 2017 року Апеляційна палата МЕРТ визнала позначення «Корвалол Corvalolum» добре відомим стосовно до «Фармак». У 2018 році Київський апеляційний господарський суд за апеляційною скаргою «Дарниці» скасував це рішення. 25 червня 2019 року Велика палата Верховного суду, в свою чергу, направила справу на повторний розгляд до суду першої інстанції.

АТ «Фармак» засноване в 1925 році. Є однією з найбільших фармкомпаній України. У 2018 році компанія збільшила чистий прибуток на 25,16% - до 1,05 млрд грн. Кінцевий бенефіціар компанії - Філя Жебровська.

Фармацевтична компанія «Дарниця» - лідер з реалізації лікарських засобів в натуральному вираженні з 1998 року. Чистий дохід компанії від реалізації продукції в 2018 році зріс на 18,7%, до 3,002 млрд. грн. Кінцевий бенефіціар компанії - Гліб Загорій.

«Корвалол» - седативний препарат, який виробляють багато фармацевтичних підприємств пострадянських країн. Продається в формі оральних крапель.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram