ГоловнаЕкономікаДержава

Україна підтвердила участь у тристоронніх газових переговорах 19 вересня

Делегацію очолить міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

Україна підтвердила участь у тристоронніх газових переговорах 19 вересня

9 вересня українська делегація на чолі з міністром енергетики та захисту навколишнього середовища Олексієм Оржелем провела зустріч з віцепрезидентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем і заступником керівника директорату "Енергетика" Єврокомісії Клаусом-Дітером Борхардтом.

Українська сторона презентувала нову узгоджену модель відділення оператора ГТС і обговорила з представниками Єврокомісії кроки, які Україна планує здійснити для своєчасного завершення анбандлінгу, інформує пресслужба Кабінету міністрів.

"Ми повинні надолужити час, згаяний в попередні два роки. Уряд і Нафтогаз готові докласти всіх необхідних зусиль, щоб в найближчі місяці створити дійсно незалежного оператора ГТС в повній відповідності з вимогами європейського законодавства", - зазначив Олексій Оржель, коментуючи результати зустрічі.

Міністр також підтвердив участь української делегації в тристоронніх переговорах між Єврокомісією, Україною та Росією 19 вересня.

"Ми високо цінуємо зусилля Шефчовича з організації наступного раунду тристоронніх переговорів. Ми впевнені, що завдяки медіації Єврокомісії буде знайдено конструктивне рішення, яке буде повністю відповідати європейському законодавству. Я буду очолювати українську делегацію, наша команда вже активно готується", - додав Оржель.

Раніше "Газпром" заявив про необхідність вирішити питання з постачанням газу в Україну до обговорення транзитного контракту.

Нагадаємо, 19 вересня в Брюсселі відбудуться тристоронні газові переговори між Україною, Росією і Європейською комісією з питання транзиту.

Україна в кінці листопада 2015 року відмовилася від закупівлі природного газу у "Газпрому", оскільки "Нафтогаз" визнав його ціну завищеною. Імпорт тепер здійснюється на західному кордоні. Відмова від російського газу дозволила Україні почати реформу газового ринку і реформу корпоративного управління "Нафтогазу". Сама компанія вперше за довгий час перестала бути збитковою.

22 грудня 2017 року Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма ухвалив рішення, згідно з яким "Нафтогаз" повинен відновити закупівлі російського газу в обсязі не менш як 5 млрд куб. м до кінця дії контракту.

У кінці лютого 2018 року "Нафтогаз" вніс авансовий платіж за березень в розрахунку відновити постачання з Росії, але "Газпром" повернув гроші і направив "Нафтогазу України" повідомлення про початок процедури розірвання контрактів на постачання і транзит газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram