ГоловнаЕкономікаДержава

"Укртрансгаз" переконався в готовності ГТС до переходу в реверсний режим

Це буде необхідно в разі припинення газового транзиту в 2020 році.

"Укртрансгаз" наприкінці серпня в рамках випробувань підтвердив готовність газотранспортної системи України до переходу на реверсний режим. Це необхідно буде в разі припинення транзиту російського газу через територію України в 2020 році.

На сайті УТГ ідеться, що наприкінці серпня відбувся успішний тестовий запуск ділянки магістрального газопроводу "Союз" для роботи в зворотному напрямку "захід - схід". Упродовж трьох днів газотранспортна система на ділянці від межі до богородчанського вузла працювала в реверсному напрямку.

Обсяги транспортування досягли максимуму імпортних потужностей зі Словаччини - 42,5 млн кубометрів газу на добу (це 15,5 млрд кубометрів газу в рік). Для прийому газу через газовимірювальну станцію "Будінце" (Словаччина) вперше були задіяні реверсні обмотки компресорних станцій "Хуст" і "Богородчани".

"Результати тесту зафіксували стабільну роботу обладнання і всіх газоперекачувальних агрегатів, таким чином підтвердили готовність і здатність реверсної схеми до функціонування в штатному режимі", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, виконавчий директор компанії Юрій Вітренко 23 серпня сказав, що припинення транзиту газу через територію України з 1 січня залишається базовим сценарієм, у зв'язку з чим ГТС готується до переведення в режим фізичного реверсу.

У 2009 році система вже працювала в такому режимі, але тоді це була "напіваварійна" ситуація. У 2019-му сценарій припинення транзиту був очікуваним, тому були модернізовані п'ять основних компресорних станцій. Тепер вони можуть працювати в напрямку із заходу на схід.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram