ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ втретє з початку року знизив ключову процентну ставку

Внутрішньополітичні ризики для зниження інфляції ослабли.

НБУ втретє з початку року знизив ключову процентну ставку
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк України втретє з початку року знизив облікову ставку. З 6 вересня вона становитиме 16,5% замість нинішніх 17%.

У повідомленні НБУ йдеться, що рішення знизити ключову ставку було прийнято незважаючи на те, що в липні-серпні рівень інфляції був вищим, аніж прогнозували. Регулятор упевнений, це відхилення було пов'язане з тимчасовими факторами, зокрема з цінами на овочі.

Базова інфляція (7,4% в липні в річному вимірі) відповідала прогнозами НБУ.

Як і раніше, НБУ прогнозує уповільнення інфляції до 5% до кінця наступного року.

Макроекономічні фактори за останні півтора місяці не змінилися, а внутрішні політичні ризики знизилися в зв'язку з початком роботи Верховної Ради дев'ятого скликання і нового Кабміну. Це відкриває дорогу для переговорів з Міжнародним валютним фондом.

Водночас НБУ вказує на збереження загрози несприятливих судових рішень за позовами колишніх власників ПриватБанку.

Зовнішні ризики залишаються незмінними: припинення газового транзиту в 2020 році, посилення торгової війни і підвищення турбулентності на глобальних фінансових ринках, а також ескалація військового конфлікту і нові торгові обмеження з боку Росії.

Нагадаємо, базовий сценарій Національного банку передбачає подальше зниження облікової ставки до 8% упродовж наступних років за умови стійкого зниження інфляції до мети 5%.

Найбільш різке зниження ставки очікується в 2020 році разом із поверненням інфляції в цільовий діапазон і поліпшенням інфляційних очікувань.

Облікова ставка НБУ - це монетарний інструмент, за допомогою якого Нацбанк встановлює для комерційних банків орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед відсоткових ставок НБУ і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram