ГоловнаЕкономікаДержава

У Кабміні запропонували ввести добровільний податок для айтішників

Третя категорія спрощенців залишиться чинною.  

У Кабміні запропонували ввести добровільний податок для айтішників
Фото: dp.sfs.gov.ua

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук і голова Державної податкової служби Сергій Верланов у середу повідомили про плани підвищити податки для айтішників.

Про це  пише Інтерфакс-Україна.

За словами Гончарука, планується створення Фонду розвитку людського капіталу, кошти з якого призначатимуться для стипендій талановитим студентам, грантів молодим науковцям і створення освітньої інфраструктури.

Для його наповнення пропонується запровадити спеціальну опцію оподаткування для ФОП в IT-галузі.

Окрім єдиного збору 5%, військового збору 1,5% та єдиного соцвнеску з двох мінімальних зарплат, голова ДПС запропонував увести збір на розвиток людського капіталу. Він адмініструватиметься службою та надходитиме до Фонду, що керується галуззю, а його ставка буде поступово піднята з 1% 2020 року до 5% 2024 року.

За словами Верланова, ця опція оподаткування дасть більше гарантій і переваг, однак перехід на неї є добровільним, і охочі можуть залишитися на сьогоднішній третій категорії оподаткування "спрощенців".

Як наголосив Гончарук, в уряді розраховують, що це дасть змогу через 10 років збільшити експорт галузі з $ 3 млрд до 10 млрд, кількість працівників у галузі зросте з 165 тис. до 650 тис. осіб.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram