ГоловнаЕкономікаБізнес

У Росії заявили про 75% готовність "Північного потоку-2"

Укладено вже 1855 км газопроводу.

У Росії заявили про 75% готовність "Північного потоку-2"
Фото: pikabu.ru

Будівництво трубопроводу "Північний потік-2", запуск якого поставить під загрозу транзит газу через Україну, виконано на 75%.

Про це йдеться на сайті Nord Stream 2.

"По дну Балтійського моря у водах Росії, Фінляндії, Швеції та Німеччини укладено 1855 км газопроводу «Північний потік-2». Це 75% загальної протяжності двох ниток. Таким чином, Nord Stream 2 AG перейшла до укладання фінальної чверті газопроводу", - повідомила компанія.

Прокладання труб повністю завершено в територіальних водах Німеччини і водах Фінляндії.

Будівельні роботи на берегових ділянках у Німеччині і Росії перебувають на "просунутому етапі".

Нагадаємо, газопровід "Північний потік-2" (Nord Stream 2) повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників у Росії зі споживачами в Німеччині, його протяжність становитиме більш ніж 1,2 тис. км. Пропускна спроможність становитиме 55 млрд кубометрів газу в рік. Вартість проєкту оцінюється майже в 10 млрд євро.

Україна впевнена, що газопровід не тільки є шкідливим для економіки України, але буде також мати згубні економічні та політичні наслідки для всієї Європи.

12 грудня 2018 року Європарламент прийняв резолюцію, в якій закликав зупинити будівництво "Північного потоку-2". Цей проєкт посилює залежність ЄС від поставок російського газу, загрожує внутрішньому ринку ЄС, а також суперечить енергетичній політикці Євросоюзу.

Незважаючи на це, Німеччина на збирається відмовлятися від будівництва "Північного потоку-2". Однак міністр економіки Німеччини Петер Альтмайєр і канцлер Анґела Меркель говорили, що прокладання газопроводу можливе, якщо при цьому збережеться транзит газу через територію України після 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram