ГоловнаЕкономікаДержава

Рада фінансової стабільності вважає основним ризиком затримку співпраці з МВФ

НБУ оприлюднив річний звіт про діяльність ради.

Рада фінансової стабільності вважає основним ризиком затримку співпраці з МВФ
Фото: EPA/UPG

Рада фінансової стабільності вважає основним ризиком для фінансової стабільності України затримку співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Національного банку.

Відзначають, що НБУ оприлюднив річний звіт про діяльність ради з фінансової стабільності з серпня 2018 року по липень 2019-го. Ключовим ризиком за цей період для фінансової стабільності країни називається пауза у співпраці з МВФ.

Члени ради неодноразово наголошували на необхідності продовження активної співпраці з Фондом, яка "є запорукою продовження структурних реформ і рефінансування зовнішнього боргу за нижчими ставками". Також розглядалися питання врегулювання проблемної заборгованості держбанків, запобігання потенційним негативним наслідкам несприятливого розвитку ситуації довкола ПриватБанку, а також поліпшення фінансового стану Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Отже, в звітному році рада затвердила і погодила для оприлюднення рекомендації про роботу банків державного сектора з непрацюючими кредитами (NPLs), обговорила можливі шляхи врегулювання заборгованостей державних монополій перед державними банками і визнала необхідність формування середньострокової стратегії для держмонополій.

Також рада підтримала необхідність подальших змін у системі гарантування вкладів, у тому числі імплементації директив Європейського Союзу з розширення переліку учасників системи гарантування, системи раннього реагування, механізму виведення банків з ринку, а також фінансування фонду гарантування.

Було створено робочу групу для впровадження заходів врегулювання неплатоспроможності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, яка повинна пропрацювати із залученням експертів МВФ і Світового банку підходи, які забезпечать платоспроможність фонду вже до кінця 2019 року.

Нагадаємо, 19 грудня 2018 року було затверджено програму співпраці між Україною і МВФ у рамках механізму stand-by. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR 2,8 млрд, або близько $3,9 млрд. Перший транш у розмірі SDR 1 млрд (близько $1,4 млрд) було надано відразу, більше грошей не виділяли.

Місія МВФ працювала в Україні в травні, але поїхала без рекомендацій щодо виділення чергового траншу. Новий президент Володимир Зеленський запросив місію приїхати в Україну ще раз після формування нового Кабміну. Представник президента в Кабінеті Міністрів Андрій Герус заявив, що переговори з МВФ поновляться не раніше середини вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram