ГоловнаЕкономікаФінанси

Росія оскаржила рішення арбітражу на користь Ощадбанку щодо кримських активів

У РФ заявили, що Ощадбанк як частина колишнього "Ощадбанку" СРСР нічого не інвестував.

Росія оскаржила рішення арбітражу на користь Ощадбанку щодо кримських активів
Фото: Сергей Нужненко

Росія оскаржила рішення Арбітражного трибуналу в Парижі, винесене 26 листопада 2018 року на користь українського державного Ощадбанку, за позовом про компенсацію за втрачені в Криму активи. Сума присудженої компенсації становила 1,3 млрд доларів плюс відсотки, які будуть нараховуватися до фактичної компенсації.

Пресслужба Мін'юсту РФ повідомила, що апеляція була подана 19 серпня 2019 року в той самий суд.

"Були виявлені внутрішні документи Ощадбанку, які свідчать про те, що його так звана інвестиція ніколи не захищалася зазначеною угодою [про заохочення і взаємний захист інвестицій]. Угода не охоплює інвестиції радянського періоду, захисту підлягають лише ті, які були зроблені після 1 січня 1992 року. При цьому Ощадбанк є колишнім українським філіалом "Ощадбанку" СРСР. Кримське відділення Ощадбанку, про експропріацію якого заявляє банк, також існувало вже за радянських часів і було частиною "Ощадбанку" ще до 1992 року. Ощадбанк промовчав про ці факти в арбітражному розгляді", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Ощадбанк був першою держкомпанією і першим українським банком, який виграв справу проти Російської Федерації щодо збитків, отриманих у результаті анексії Криму.

Ощадбанк є одним із найбільших українських банків. На березень 2014 року він мав найбільшу банківську мережу на півострові Крим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram