ГоловнаЕкономікаДержава

Герус: тариф на електрику для непобутових споживачів буде знижено на 10%

На "Енергоатом" і "Укргідроенерго" покладено спецзобов'язання.

Герус: тариф на електрику для непобутових споживачів буде знижено на 10%
Фото: EPA/UPG

Представник президента в Кабінеті Міністрів Андрій Герус повідомив, що на засіданні уряду в середу було прийнято рішення, яке дозволить знизити тариф на електроенергію для всіх непобутових споживачів.

Про це йдеться в фейсбуці Геруса.

"Уряд затвердив постанову про покладання спеціальних зобов'язань (ПСЗ) на ринку е/е, що уможливить зниження тарифів на електроенергію для всіх непобутових споживачів. "Енергоатом" і "Укргідроенерго" братимуть участь у спецзобов'язаннях на 90% і 35% виробленої ними електроенергії. Внаслідок таких змін регулятор зможе знизити тарифи на передачу е/е (тариф "Укренерго") з 32 коп. за кВт-год до 11 коп. за кВт-год", - написав представник президента.

За його словами, зниження тарифу "Укренерго" на 21 копійку призведе до зниження тарифу на електроенергію на 10-11%.

"Непобутові споживачі - це школи, дитячі садки, лікарні, військові частини, водоканали, кафе, перукарні, малі, середні та великі заводи. Загалом таке рішення повертає в економіку близько 18 млрд грн на рік", - заявив Герус.

Він висловив надію, що новий тариф може набути чинності вже з 1 вересня.

"Це, можливо, не ідеальне рішення, але фактично єдине, яке могло бути прийняте й ефективно реалізоване в короткі терміни. Таким чином ми отримуємо трохи часу, щоб розробити і впровадити більш ефективні механізми, які можуть бути запущені наприкінці цього року", - написав Герус.

Він також припустив, що у вересні може бути знижено тариф приватних енергетичних компаній, які "так хотіли новий ринок" і тому "теж повинні брати участь у вирішенні проблем, викликаних цим новим ринком".

Нагадаємо, 1 липня на виконання прийнятого в квітні 2017 року закону "Про ринок електроенергії" в Україні запущено новий оптовий ринок електроенергії. Він передбачає перехід від роботи за моделлю єдиного покупця до конкурентного ринку.

У результаті вартість енергоресурсу для непобутових споживачів зросла на 10-25% залежно від класу напруги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram