ГоловнаЕкономікаДержава

Адвокатка назвала справу стосовно "Роттердам+" політичним переслідуванням

Адвокатка назвала справу стосовно "Роттердам+" політичним переслідуванням
Фото: Сергей Нужненко

Справа НАБУ про "Роттердам+" є політичним переслідуванням, розслідування не має юридичної перспективи. Про це заявила адвокатка колишнього голови НКРЕКП Дмитра Вовка Ірина Одинець.

"Я вважаю цю справу політичною. Про це свідчать докази, які були додані до справи. Про це свідчить і клопотання, в якому безпосередньо написано, що це Дмитро Вовк вступив у змову з політичними фігурами в державі", - цитує адвокатку агентство "Українські новини".

Вона також звернула увагу на те, що різка активізація розслідування справи "Роттердам+" збігається з тим, що СБУ очолила особа, близька до новообраного президента, і після цього в детективів НАБУ з'явився експертний висновок від СБУ, на базі якого НАБУ оголошує підозри і вносить у суд клопотання про обрання запобіжного заходу підозрюваним. На думку адвоката, це має ознаки політичного замовлення.

"Два з половиною роки НАБУ не могло отримати судово-економічну експертизу, а тут раптом, коли СБУ очолила найближча особа з оточення президента пан Баканов, з'являється експертиза у справі і справа терміново передається до суду, що свідчить, я думаю, про те, що справа все ж має політичний ухил і політично мотивована", - заявила Одинець.

Нагадаємо, методологія розрахунку гуртової ринкової ціни електроенергії (відома як формула "Роттердам+") була затверджена НКРЕКП 3 березня 2016 р. Відповідно до неї, вугільна складова в тарифі на електроенергію була заснована на котируваннях вугільного хабу ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен). З 1 липня 2019 у зв'язку з введенням в Україні нового ринку електроенергії дію формули "Роттердам+" припинено.

Економічну обґрунтованість і законність формули "Роттердам+" підтвердили Європейська асоціація вугілля та лігніту (EURACOAL) і Київський науково-дослідний інститут судових експертиз.

8 серпня 2019 року детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру шістьом особам у так званій справі "Роттердам+", серед яких ексголова НКРЕКП Дмитро Вовк.

Раніше ексголова НКРЕКП Дмитро Вовк заявив, що дії НАБУ свідчать про політичне переслідування колишніх членів НКРЕКП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram