ГоловнаЕкономікаБізнес

СБУ відкрила справу про зміну власника "112 Україна" 2018 року

Телеканал хочуть вивести зі сфери впливу Медведчука.

СБУ відкрила справу про зміну власника "112 Україна" 2018 року
Фото: Макс Левин

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження, яке стосується зміни власника телеканалу "112 Україна" 2018 року.

Про це пише видання "theБабель" із посиланням на свої джерела.

Зроблено це за заявою колишнього номінального власника телеканалу Андрія Подщипкова, який нещодавно повернувся в Україну і поскаржився на рейдерське захоплення.

Справу кваліфікували за ст.206 Кримінального кодексу (протидія законній господарській діяльності). У рамках слідства СБУ просить Генпрокуратуру порушити клопотання про арешт майна каналу. Якщо це буде зроблено, Агентство розшуку і менеджменту активів зможе передати телеканал в управління компанії, яка виграє відповідний конкурс.

За даними видання, за відеозверненням Подщипкова і кримінальним провадженням щодо "112 Україна" стоїть голова Офісу президента Андрій Богдан. Його мета - отримати контроль над найбільш рейтинговим інформаційним каналом країни і вивести його зі сфери впливу близького друга Володимира Путіна Медведчука.

Нагадаємо, у квітні 2018 року бенефіціаром телеканалу "112 Україна" став громадянин Німеччини Едуард Катц, який, швидше за все, був підставною особою. У грудні того ж року Катц продав канал нардепові Тарасу Козаку, наближеному до Віктора Медведчука.

Під брендом "112 канал" криються шість телерадіокомпаній: ТРК "112 ТВ", "ТВ Вибір", "Партнер-ТВ", "Новий формат", "Аріадна-ТВ", "Лідер-ТВ".

На одну з них записано супутникову ліцензію каналу. П'ять інших телекомпаній у 2011 році перемогли в конкурсі на місця в цифровому мультиплексі МХ-5, призначеному для регіональних і місцевих мовників. Згодом ці компанії змінили власників, і замість п'яти окремих регіональних телеканалів на їхніх частотах запустився де-факто загальнонаціональний канал "112 Україна".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram