ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ відхилив кандидатуру голови наглядової ради Укрексімбанку

Знайомий Азарова-молодшого не пройшов співбесіду.

НБУ відхилив кандидатуру голови наглядової ради Укрексімбанку
Фото: ЦПК

Національний банк України відхилив кандидатуру голови наглядової ради державного Укрексімбанку Торстена Пауля.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Він був призначений на посаду рішенням Кабінету Міністрів від 22 травня 2019 року. Уряд заявив, що Пауль - професіонал з міжнародним досвідом корпоративного банкінгу та управління ризиками в Volksbank і Deutsche Bank.

Однак за даними Центру протидії корупції, Пауль "тривалий час працював довіреною особою в родині Азарових і в Курченка".

"Торстен Пауль досі значиться керівником австрійської компанії GEOLOG Oil & Gas Trading GmbH. Ця компанія офіційно постачала паливо на німецькі заправки Курченка Sparschwein Gas. Geolog Oil & Gas Trading зареєстрована за тією ж адресою, що і фірми Курченка та Азарова у Відні. Дойче Велле не раз писали про чіткий зв'язок очолюваної Паулем фірми Geolog з австрійсько-німецькими схемами Азарова-Курченка", - заявляла виконавчий директор ЦПК Дарія Каленюк.

В інтерв'ю "Делу" Пауль розповів, що більше не очолює цю компанію.

"З Олексієм Азаровим і його дітьми я познайомився в школі з поглибленим вивченням англійської мови. Наші діти вчилися разом. Упевнений, нічого злочинного в цьому немає. Я розумію, що зараз те, що ти мав якісь справи з Азаровим, викликає підозру. Із Сергієм Курченком я не знайомий, і ніяких справ з ним не мав. В австрійській компанії, яку певним чином пов'язують з Азаровим, я більше не директор", - сказав він.

Проте НБУ зажадав замінити кандидатуру Пауля.

Водночас регулятор погодив призначення в наглядову раду Вікторії Страхової та Юрія Буци. Оляну Гордієнко і Сергія Коновця узгодять після усунення зауважень до поданих документів, інші члени ще не пройшли тестування і співбесіду.

Нагадаємо, раніше НБУ відмовив у погодженні п'ятьом із дев'яти членів наглядової ради Ощадбанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram