ГоловнаЕкономікаДержава

У Зеленського ініціювали зниження тарифів на електрику

В ОП розраховують знизити тариф для кінцевого споживача на 20%.

У Зеленського ініціювали зниження тарифів на електрику
Фото: facebook.com/andriy.gerus

Офіс президента ініціює зниження тарифу національної енергетичної компанії "Укренерго" в 3 рази і збільшення спецзобов'язань щодо постачання електричної енергії для державної енергогенеруючої компанії "Укргідроенерго" для зниження вартості електроенергії для промислових споживачів.

Про це на брифінгу повідомив представник Президента Володимира Зеленського в Кабінеті Міністрів Андрій Герус.

Брифінг був проведений за підсумками наради в Офісі президента щодо проблеми роботи нового ринку електроенергії та підготовки до осінньо-зимового періоду.

Герус зазначив, що на нараді обговорювалося питання необхідності вжиття заходів для зниження ціни на електроенергію для промислових споживачів.

Він вважає зростання ціни на 20% після запуску ринку електроенергії невиправданим, з огляду на зниження вартості вугілля і газу на світових ринках протягом останнього півріччя.

У результаті було прийнято рішення виступити з трьома ініціативами.

"Перше - це постанова Кабінету Міністрів про покладання спеціальних зобов'язань на "Укргідроенерго" і "Енергоатом", коригування її, таким чином, щоб спецзобов'язання для "Укргідроенерго" були збільшені. І ми очікуємо, що така постанова дасть можливість знизити тариф "Укренерго" більш ніж в 3 рази - з 32 коп. до 8-9 коп./кВт-год", - сказав Герус.

На його думку, ці кроки дозволять знизити тариф для кінцевого споживача на 11%.

І третій крок, за словами Геруса, - це коригування граничних цін (price cap) на "ринку на добу вперед" (РДВ) і "внутрідобових ринку" (ВДР).

На нічному ринку необхідно підвищити його на 10%, а на денному - знизити на 15-20%, оскільки на денному ринку price cap вище, за словами Герсуса, ніж у всіх європейських країнах. Це коректування дозволити знизити загальну ціну ще на 9%, а всі три заходи разом - на 20%.

Офіс президента розраховує внести проєкт постанови про спецзобов'язання на засідання Кабміну вже 21 серпня.

Для цього завтра, 20 серпня, планується провести нараду з представниками Міненерго, а також з віце-прем'єр-міністром Володимиром Кістіоном, щоб розробити проєкт постанови і узгодити його з необхідними відомствами, в тому числі і Мін'юстом.

Паралельно Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг веде роботу щодо розробки нових граничних цін, а також тарифу для "Укренерго", які можуть бути введені з 1 вересня або з 1 жовтня.

16 серпня Герус заявив, що НКРЕКП повинна знизити граничні ціни на "ринку на добу вперед" (РДВ) і "внутрідобових ринку" (ВДР) для зниження ціни на електричну енергію для промислових споживачів.

Раніше НКРЕКП встановила тарифи "Укренерго" на передачу електричної енергії в розмірі 34,74 коп./КВт-год і на диспетчеризацію управління в розмірі 0,89 коп./КВт-год на 2-е півріччя 2019 року, але потім суд за позовом НЗФ призупинив дію цих тарифів.

12 червня Кабінет Міністрів зобов'язав "Енергоатом" продавати 90% електроенергії, "Укргідроенерго" - 20% електроенергії в рамках покладених спецзобов'язань з постачання електричної енергії.

З 1 липня в Україні запрацював новий ринок електроенергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram