ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна і Молдова з 2020 року зможуть імпортувати газ із Румунії

Потужність нового імпортного маршруту - 1,5 млрд кубометрів на рік.

Україна і Молдова з 2020 року зможуть імпортувати газ із Румунії
Фото: utg.ua

Україна і Молдова з 1 січня 2020 року зможуть імпортувати газ з Румунії через точку з'єднання "Ісакча-1 - Орлівка" на півдні Одеської області.

Про це йдеться на сайті "Укртрансгазу".

"Укртрансгаз і Молдовагаз спільно з операторами ГТС інших країн погодили необхідні технічні рішення для створення нових імпортних потужностей на базі системи трансбалканського трубопроводу за напрямом "північ-південь" (реверс трубопроводом "Транзит-1"). Основною метою співпраці є диверсифікація маршрутів постачань газу в Україну в рамках підготовки до осінньо-зимового періоду 2019/2020", - заявила компанія.

Потужність нового імпортного маршруту - 1,5 млрд кубометрів на рік незалежно від обсягів транзиту російського газу територією України.

Транспортування відбуватиметься магістральними газопроводами "Роздільна - Ізмаїл" та "Шебелинка - Дніпропетровськ - Кривий Ріг - Ізмаїл".

Фахівці "Укртрансгазу" і "Молдовагазу" узгодили модернізацію прикордонних газовимірювальних станцій "Гребеники" (Україна) та "Каушани" (Молдова) для роботи в реверсному режимі.

Для України та Молдови цей проект має стратегічне значення в зв'язку з загрозою припинення транзиту російського газу з 2020 року.

Нагадаємо, що в 2020 році і у Молдови, і в України закінчується термін дії контракту на постачання і транзит російського газу. Молдова розраховувала налагодити прямий імпорт газу з Румунії, але газопровід Унгени-Кишинів не встигають побудувати щонайменше до середини 2020 року.

Україна в 2018 році імпортувала 10,59 млрд кубометрів газу. Зі Словаччини в 2018 році було імпортовано 6 461,6 млн куб. м, Угорщини - 3 433,9 млн куб. м, Польщі - 695,1 млн куб. м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram