ГоловнаЕкономікаФінанси

Пов'язані з Investohills ексглави Альфа-Банку Україна компанії мають намір купити українську "дочку" ВЕБ

ПАТ "Промінвестбанк" заснованЕ у 1992 році. У російського ВЕБ - 99,7% його акцій.

Пов'язані з Investohills ексглави Альфа-Банку Україна компанії мають намір купити українську "дочку" ВЕБ
Фото: i.ua

ТОВ "ФК "Женева" і "Європейське ощадне товариство" (обидва - Київ), пов'язані з інвестбутіком Investohills екс-глави Альфа-Банку (Київ) Андрієм Волковим, мають намір купити Промінвестбанк - "дочку" російського ВЕБ.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як йдеться у повідомленні цих двох компаній в системі розкриття НКЦПФР у п'ятницю, вони мають намір придбати усі 5 млн 80 тис. 310,373 тис. штук акцій, що становить 99,7726% статутного капіталу. Аукціон з продажу акцій призначено на біржі на 28 серпня.

Згідно з держреєстром, кінцевим бенефіціаром обох компаній є кіпріот Антоніоу Константінос, а Волкову належить 1% ФК "Женева". Водночас Константінос є також бенефіціаром кіпрської Investohills Partners і через неї - "Інвестохіллс Партнерс Україна". Засновником і керуючим партнером Investohills Partners на сайті цього інвестбутіка, що спеціалізується на операціях з проблемними активами, зазначений Волков.

Він разом з "Інвестохіллс Партнерс Україна" виступає також власником ФК "Веста", яка зробила кілька великих угод з купівлі активів збанкрутілих банків, виставлених на продаж Фондом гарантування вкладів.

Як зазначено на сайті Investohills, основний фокус бізнесу Волкова - проблемні активи і спеціальні ситуації. На фінансовому ринку він працює з 1997 року, коли почав кар'єру на проекті НБУ щодо впровадження МСФЗ у банківській системі України. Потім працював у PWC, ING IGA і понад 10 років - у "Альфа Груп", з 2006-го по 2009 рік обіймаючи пост глави правління Альфа-Банку (Київ), голова наглядової ради страхової компанії "Брітіш Авто Клаб", з 2010 року і до сьогодні очолює Investohills Partners.

Минулого тижня стало відомо, що державний виконавець виставив на продаж на біржі ПФТС 99,7726% акцій ПІБ. Стартова ціна пакета - 532,1 млн грн. На сайті біржі уточнюється, що виставлений на продаж пакет акцій було стягнуто.

У вересні 2018 року Апеляційний суд Києва визначив стягнути акції ПАТ "Промінвестбанк" на користь компанії "Дайріс" з групи "Приват" Ігоря Коломойського І партнерів.

У червні цього року російський ВЕБ направив в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма позов до України і зажадав компенсації втрат дочірнього Промінвенвестбанку. ВЕБ звинуватив українську владу в порушенні положень міжурядової угоди 1998 року про заохочення та взаємний захист інвестицій з Росією. Раніше ВЕБ безуспішно намагався продати українську "дочку", яка потрапила під українські санкції у березні 2017 року.

Верховний суд рішенням від 25 січня 2019 року відхилив апеляційні скарги на ухвалу Апеляційного суду Києва від 25 вересня 2018 року, яким суд визнав і дозволив виконати рішення Гаазького арбітражу.

ПАТ "Промінвестбанк" засновано у 1992 році. У російського ВЕБ - 99,7% його акцій. Згідно з даними НБУ, станом на 1 квітня 2019 року Сбербанк із загальними активами 65,07 млрд грн займав 7 місце, Промінвестбанк із загальними активами 47,2 млрд грн - 10 місце серед 77 банків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram