ГоловнаЕкономікаДержава

Нацбанк увів в обіг пам'ятну монету на честь надання томосу

Тираж монет - до тисячі штук.

22 липня Національна банк України ввів в обіг пам'ятну монету "Надання томосу про автокефалію Православної церкви України" номіналом 50 гривень. Про це сказано в повідомленні НБУ.

Монета продовжила серію "Духовні скарби України".

Фото: facebook.com/NationalBankOfUkraine

Вона виготовлена зі срібла 999 проби, маса дорогоцінного металу в чистоті - 500 г, діаметр - 85 мм, тираж - до 1000 штук. Монета має локальну позолоту, вміст золота щонайменше 0,006 г.

На аверсі монети внизу зображено малий Державний Герб України, в центрі - стилізовану хрестоподібну композицію, увінчану позолоченим відбитком печатки Вселенського Патріарха Варфоломія, навколо на позолочених медальйонах зображено кафедральні собори помісних православних церков світу.

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено Вселенського Патріарха Варфоломія, який передає сувій Митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Також віднині в обігу монета серії "Видатні особистості України" номіналом 2 грн, присвячена письменникові, етнографу, історику, громадському діячеві Пантелеймону Кулішу.

Фото: facebook.com/NationalBankOfUkraine

Художники обох монети: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук, скульптори - Володимир Дем'яненко і Роман Чайковський.

Нагадаємо, в березні Національний банк вирішив випустити пам'ятну монету "Надання томосу про автокефалію Православної церкви України" номіналом 5, 20 і 100 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram