ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ вдруге з початку року знизив облікову ставку в зв'язку з уповільненням інфляції

Регулятор прогнозирует, что инфляция снизится до 6,3% на конец 2019 года.

НБУ вдруге з початку року знизив облікову ставку в зв'язку з уповільненням інфляції
Фото: НБУ

Національний банк оголосив про зниження облікової ставки в зв'язку з уповільненням інфляції. З 19 липня ставка складе 17% замість нинішніх 17,5%.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Зниження ключової процентної ставки пов'язано з уповільненням інфляції. У червні споживча інфляція в річному вираженні становила 9,0%, а базова сповільнилася до 7,4%.

НБУ прогнозує, що інфляція знизиться до 6,3% на кінець 2019 року, на початку наступного повернеться в цільовий діапазон і досягне середньострокової мети 5% наприкінці 2020 року.

Уповільнення інфляції і далі будуть визначати доволі жорсткі монетарні умови. Навіть за умови поступового зниження облікової ставки її реальне значення буде залишатися високим, враховуючи поліпшення інфляційних очікувань.

Високі реальні процентні ставки будуть сприяти інвестиційній привабливості гривневих фінансових інструментів і, відповідно, підтримці обмінного курсу гривні. Крім того, така монетарна політика буде обмежувати тиск з боку споживчого попиту.

Нагадаємо, востаннє НБУ знижував облікову ставку в квітні 2017 року.

Облікова ставка НБУ - це монетарний інструмент, за допомогою якого Нацбанк встановлює для комерційних банків орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед відсоткових ставок НБУ і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram