ГоловнаЕкономікаФінанси

Суд скасував ліквідацію банку Клименка і зобов'язав НБУ повернути йому ліцензію

Рішення про ліквідацію банку "Юнісон" було прийнято в червні 2018.

Суд скасував ліквідацію банку Клименка і зобов'язав НБУ повернути йому ліцензію
Фото: uspishnakraina.com

Окружний адмінсуд Києва 30 травня задовольнив позов кіпрських компаній "ІНТЕНТ Системс ЛТД" і "Мелігант Груп ЛТД" (колишні акціонери банку "Юнісон") і скасував рішення НБУ про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку "Юнісон".

Суд зобов'язав НБУ повернути для банку "Юнісон" банківську ліцензію та генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій, повідомляє finbalance.

Суд дійшов висновку, що НБУ перевищив свої повноваження, оскільки рішення про ліквідацію банку "Юнісон" було прийнято Нацбанком в період дії постанови Ржищевського міськсуду Київської області про забезпечення позову від 08.06.2018 (в справі №374/163/18 за позовом ПАТ  "Страхова компанія "Юнісон Страхування" до банку "Юнісон", НБУ, ФГВФО про стягнення збитків), яким Нацбанку було заборонено приймати рішення про ліквідацію банку "Юнісон", відкликання його банківської ліцензії, а також будь-яким чином використовувати в роботі постанову правління НБУ № 300/БТ від 28.04.2016 про віднесення банку "Юнісон" в категорію неплатоспроможних.

Під час судового процесу представник НБУ вказував, що постановою Ржищевського міськсуду Київської області від 16.07.2018 (а також постановою Київського апеляційного суду від 21.02.2019, - ред.) були скасовані зазначені заходи забезпечення позову.

Однак Окружний адмінсуд зазначив, що "наявність постанови про скасування заходів забезпечення позову щодо справи №374/163/18 не спростовує факту прийняття оскаржуваного рішення в період дії постанови про вжиття заходів забезпечення позову" (цитата).

Нагадаємо, банк "Юнісон" пов'язували з родиною ексглави Міндоходів Олександра Клименка.

Нагадаємо, що НБУ визнав "Юнісон" неплатоспроможним в квітні 2016 року. Він став другим банком, закритим через непрозору структуру власності.

На момент банкрутства акціонерами ПАТ "Банк "Юнісон" були 11 компаній, зареєстрованих в Республіці Кіпр, ні одна з них не володіла часткою 10% або більш як статутний капітал банку. У кожної компанії був один кінцевий бенефіціарний власник - фізична особа. Деякі з цих фізичних осіб були членами наглядової ради ПАТ "Банк "Юнісон".

У вересні 2018 Верховний Суд підтвердив рішення Національного банку України про виведення з ринку непрозорого банку "Юнісон".

18 червня 2018 НБУ за пропозицією ФГВФО прийняв рішення про ліквідацію банку "Юнісон".

За даними ФГВФО, на 1 січня 2019 вкладникам банку "Юнісон" в рамках гарантійної суми були виплачені компенсації на 118,5 млн грн (99,6% запланованих виплат).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram