ГоловнаЕкономікаБізнес

Зеленський запропонував призупинити перевірки Держекоінспекції в портах

"Думаю, ніхто не постраждає за два місяці".

Зеленський запропонував призупинити перевірки Держекоінспекції в портах
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський запропонував призупинити на два місяці перевірки суден співробітниками Держекоінспекції в морських портах України. На його думку, після закінчення цього терміну новообраний парламент почне ухвалювати необхідні закони для врегулювання цієї проблеми.

Про це повідомило агентство "Інтерфакс-Україна".

"Я розумію, нормальні ідеї, давайте ми їх розглянемо, буде новий парламент, буде ухваювати ці закони, всі екозакони тощо, але поки що нормальне рішення, правоохоронні органи нам зараз допоможуть з цією ситуацією, а ви наразі можете заборонити вхід. У нас є два місяці, я думаю, ніхто не постраждає за ці два місяці", - сказав він на нараді з питань розвитку морських портів України, яка проходила сьогодні в Одесі.

Відповідаючи на слова представника Держекоінспекції про те, що страждатиме екологія Чорного моря, Зеленський сказав: "Якби воно було прозоре зараз, якби в Одесі можна було плавати, і ви б зараз порушили це питання, я б вам повірив".

Нагадаємо, що у березні Кабінет міністрів ухвалив постанову "Про деякі питання дерегуляції господарської діяльності", яка, зокрема, скасовує контроль суднового ізольованого баласту і необхідність узгодження з Державною екологічною інспекцією технології перевантаження щодо кожного виду вантажів для суден, що перебувають в морських портах України.

"Це горезвісні перевірки баластних вод, коли інспектор "бачить" плями нафти на воді і затримує корабель у порту, поки щось не станеться". А кожен день простою - десятки тисяч доларів витрат", - прокоментував це рішення новий глава Митної служби Максим Нефьодов.

Незважаючи на рішення уряду, спроби "екологів" перевіряти судна не припинилися.

Портові компанії раніше неодноразово розповідали про зловживання Держекоінспекції під час екологічного контролю суден у портах. Зокрема, в ЄБА заявляли, що працівники інспекції безпідставно відмовляють у проставлянні штампів в екологічних деклараціях, вимагаючи проведення відбору проб ізольованого баласту судна для лабораторного аналізу на предмет наявності забруднювальних речовин, що не передбачено законодавством України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram