ГоловнаЕкономікаДержава

Нацбанк спростував використання неліцензійного шрифту на нових банкнотах

"Художники створювали всю графіку самостійно".

Нацбанк спростував використання неліцензійного шрифту на нових банкнотах
Фото: flick НБУ

Національний банк заперечує, що на банкноті номіналом 1000 гривень використаний неліцензійний шрифт. Про це йдеться в повідомленні прес-служби НБУ.

Банк спростував інформацію, оприлюднену в соціальних мережах, про використання неліцензійного шрифту.

"Однією з особливостей дизайну гривневих банкнот є те, що всі зображення на банкнотах є авторською графікою. ... Художники, які працюють над їх дизайном, не використовують готові малюнки або шрифти - вони власноруч створюють векторні графічні елементи дизайну, зокрема і буквений напис номіналу банкноти", - йдеться в повідомленні.

"Використання авторських творів замість готових продуктів передбачено для забезпечення високого рівня захищеності банкнот, оскільки підробити авторське зображення складніше, ніж скопіювати готове", - зазначили у Нацбанку.

В НБУ зазначили, що жоден з елементів на банкнотах не є копією готових продуктів, а частковий збіг окремих елементів на банкноті із зображеннями у відкритих джерелах "може бути пов'язаний з творчою обробкою публічно доступних матеріалів".

Нагадаємо, наприкінці червня Нацбанк презентував банкноту номіналом 1000 гривень, яка вийде в обіг у жовтні цього року. Після презентації в соцмережах з'явилася інформація про те, що на банкноті використаний "піратський" шрифт - ліцензійний шрифт не підтримував кириличні символи, і був зламаний. Елементи зламаної графіки дизайнери помітили в написі "одна тисяча гривень".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram