ГоловнаЕкономікаДержава

Запровадження ринку електроенергії не вплине на її ціну для населення - експерт

Тарифи для населення залишаться незмінними до кінця 2020 року.  

Запровадження ринку електроенергії не вплине на її ціну для населення - експерт
Фото: EPA/UPG

Запуск ринку електроенергії не призведе до зростання тарифів для населення, до кінця 2020 року вони не зміняться. Про це заявив президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець. 

«Згідно з постановою Кабінету Міністрів на державну генерацію – «Енергоатом» і «Укргідроенерго» - покладено обов’язки з забезпечення електричною енергією населення в першу чергу, і малих непобутових споживачів під назвою «універсальна послуга». Я не кажу, що електрична енергія, вироблена з «Енергоатому», продається дешевше собівартості. Ні, вона продається з певною невеличкою націнкою для населення. Але це дозволяє стримувати зростання тарифу для кінцевого споживача», - заявив Трохимець.

Експерт зазначив, що такий крок уряду – покладення спецзобов’язань саме на державні компанії - це використання внутрішнього резерву країни, зокрема, у вигляді атомної генерації, для захисту населення і забезпечення його електроенергією за прийнятним тарифом на перехідний період. Трохимець також додав, що тарифи для населення залишаться незмінними до кінця 2020 року, та наголосив - на сьогодні вони є найнижчими в Європі. 

Нагадаємо, 1 липня запрацював новий ринок електроенергії, відповідно до ухваленого у 2017 році Верховною Радою Закону України «Про ринок електричної енергії». Згідно з законом, нова модель передбачає запровадження таких сегментів як ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок. 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні уряду 5 липня заявив, що новий ринок електроенергії функціонує успішно, і ціна на електроенергію не зросла. А також  наголосив, що енергоринок з 1 липня  працює в межах тих запобіжників та цінових обмежень, які були створені рішеннями уряду та галузевого регулятора.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram