ГоловнаЕкономікаДержава

Коболєв заявив, що Гройсман ставить "Нафтогаз" перед вибором: або заплатити дивіденди, або закачати газ на зиму

"Заморозити країну і програти нову газову війну - вважаємо неприйнятним".

Коболєв заявив, що Гройсман ставить "Нафтогаз" перед вибором: або заплатити дивіденди, або закачати газ на зиму
Фото: Макс Левин

Голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв відреагував на заяву прем'єр-міністра Володимира Гройсмана про небажання "Нафтогазу" платити дивіденди до державного бюджету.

Коболєв пояснив, що тільки після накопичення у сховищах близько 20 млрд куб.м газу компанія гарантує стабільне проходження опалювального сезону навіть у випадку припинення Росією транзиту з 1 січня. Цим Україна також забезпечить сильну позицію у переговорах з "Газпромом".

"Зараз у сховищах України 13,8 млрд куб.м газу, йде інтенсивне закачування. До 15 жовтня нам потрібно вийти на цільовий обсяг 20 млрд куб. м. Тобто, за 100 днів необхідно закачати понад 6 млрд куб. м. Щодня ми повинні закачувати у сховища близько 60 млн куб газу. Зупинятися не можна, затримка на день-два зірве виконання графіка і надолужити відставання вже буде неможливо. Якщо на початок опалювального сезону у сховищі не буде 20 млрд куб - це величезний ризик техногенної катастрофи. Того, що Україна, без перебільшення, замерзне", - написав Коболєв на своїй сторінці у Фейсбуці.

За його словами, зараз "Нафтогаз" стоїть перед вибором: або заплатити рекордні дивіденди і залишитися без газу у сховищах; або відстрочити виплату додаткових дивідендів, але закачати необхідні обсяги газу.

"Нафтогаз обрав другий шлях. Заморозити країну і програти нову газову війну - вважаємо неприйнятним. Я готовий за це рішення нести персональну відповідальність", - заявив глава "Нафтогазу".

Раніше 5 липня прем'єр-міністр Володимир Гройсман знову пригрозив голові "Нафтогазу" Андрію Коболєву звільненням через небажання компанії платити великі дивіденди.

Нагадаємо, на одному з попередніх засідань Кабмін вирішив направити 90%, або 12,3 млрд гривень, прибутку "Нафтогазу" за 2018 рік на дивіденди державі.

Однак "Нафтогаз" направив на дивіденди тільки 30% від чистого прибутку і оскаржив рішення Кабміну, посилаючись на необхідність закупити великі обсяги газу до зими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram