ГоловнаЕкономікаДержава

"Дефолт в Україні потрібен тим, хто хоче зупинити реформи", - Михайло Жернов, партнер інвестиційної компанії Millstone & Co Актуально

Наша країна могла б оголосити дефолт у 2014 році.

"Дефолт в Україні потрібен тим, хто хоче зупинити реформи", - Михайло Жернов, партнер інвестиційної компанії Millstone & Co

Оголошення дефолту буде означати для України перемогу популізму над здоровим глуздом і повернення до авторитарного стилю управління економікою. Про це в своєму інтерв'ю "Новому часу" заявив Михайло Жернов, партнер інвестиційної компанії Millstone&Co.

На його думку, наша країна могла б оголосити дефолт в 2014 році, коли почалися військові дії на Сході - це було б логічно і зрозуміло для світової спільноти. Але Україна змогла домовитися з МВФ, і знайшла можливість обслуговувати борги, стабілізувати фінансову систему, незважаючи на війну. Зараз ситуація вирівнялася і золотовалютних резервів достатньо для того, щоб погасити поточні зобов'язання, навіть, якщо МВФ затримає транш.

«Можливо дефолт комусь потрібен, щоб зупинити реформи, щоб відмовитися від формування економічно обґрунтованих цін на енергоносії та комунальні послуги для населення. Але це популістський шлях. Ми будемо купувати газ, видобутий в Україні, за ціною, яку встановлює Кабмін і, таким чином, повернемося в часи ручного регулювання ринку. Інвестори підуть, і Україна не отримає грошей. МВФ їх теж не дасть. Чи можна буде залучити інші гроші? Так, можна, але питання - за якою ціною. Зараз ми беремо під 9-10%, а будемо під 12-15% », - підкреслив спікер.

Жернов впевнений, що Греція, яка допустила дефолт влітку 2015 року та яка подолала його за три роки, не може бути прикладом для України: «Проблеми Греції - це проблеми всього Євросоюзу. Якщо проблеми будуть в Україні, Євросоюзу до цього немає справи. Єдині, хто виграє - експортери, чия виручка в валюті. А населення знову зубожіє».

Замість дефолту країні потрібні швидкі зміни, своєрідна шокова терапія, вважає інвестор. Країни Східної Європи пережили її ще в 90-х, і вийшли на шлях розвитку. В Україні ж замість оздоровчого шоку був розвал СРСР, який сильно сповільнив еволюцію.

Про компанію:

Міжнародна інвестиційна компанія Millstone&Co представлена на ринку Європи з 2016 року. Компанія профільно займається злиттям і поглинанням (M & A), інвестиційною діяльністю, управлінням активами та залученням фінансування. Головний офіс знаходиться в Польщі, з 2018 року є представництво в Україні. У портфелі Millstone & Co - успішні проекти на енергоринку, зокрема, в газовій галузі, а також в агросекторі, банківському сегменті тощо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram