ГоловнаЕкономікаДержава

Окружний адмінсуд Києва за позовом заводу Коломойського поставив під загрозу ринок електроенергії, - "Укренерго"

НЗФ домігся можливості не переплачувати за електроенергію.

Окружний адмінсуд Києва за позовом заводу Коломойського поставив під загрозу ринок електроенергії, - "Укренерго"
Фото: Lb.ua

Окружний адміністративний суд Києва 1 липня задовольнив клопотання Нікопольського заводу феросплавів і в рамках забезпечення адміністративного позову призупинив дію постанови регулятора про тарифи НЕК "Укренерго".

Про це повідомила прес-служба компанії.

Тариф на передачу електроенергії на друге півріччя 2019 року було встановлено на рівні 34,74 коп/кВт-год, на диспетчерське управління - 0,89 коп/кВт-год.

Як зазначає "Інтерфакс-Україна", в позовній заяві НЗФ йдеться, що коливання ціни на електроенергію і супутні послуги критично впливають на кінцеву ціну продукції заводу і, як наслідок, його конкурентоспроможність, у тому числі на зовнішніх ринках.

"Безпідставне і неправомірне, з перевищенням повноважень збільшення НКРЕКП оскаржуваних тарифів більш ніж у шість разів може призвести до таких негативних наслідків, як зупинка АТ "НЗФ", - йдеться в рішенні суду.

Суд погодився з доводами позивача.

Однак в "Укренерго" вважають, що рішення ОАСК унеможливлює функціонування нової моделі ринку електроенергії. "Рішення Окружного адміністративного суду Києва призведе до колапсу нового ринку, оскільки призупинені постанови регулятора були прийняті саме для забезпечення нових алгоритмів роботи ринку", - цитує прес-служба компанії слова голови "Укренерго" Всеволода Ковальчука.

"Незастосування цих тарифів виключає оплату електроенергії, яка втрачається в магістральних мережах, компенсацію виробникам, які працюють за «зеленим» тарифом, а також здійснення плати допоміжних послуг, тобто підтримки резервів в ОЕС України", - заявив Ковальчук.

Нікопольський завод феросплавів пов'язаний з бізнесменом Ігорем Коломойським. Електрика займає велику частку в структурі витрат підприємства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram