ГоловнаЕкономікаБізнес

В Україні пройшов перший аукціон з продажу електроенергії

На торгах було реалізовано 138 тис. МВт*год електроенергії.

В Україні пройшов перший аукціон з продажу електроенергії
Фото: EPA/UPG

27 червня на майданчику "Української енергетичної біржі" (УЕБ) пройшов перший аукціон з продажу електричної енергії для населення. Продано більш ніж 4 млн мВт*годин доступної електроенергії виробництва державних НАЕК "Енергоатом" і АТ "Укргідроенерго". Тарифи для населення не змінилися. Як пишуть "Українські новини", про це йдеться на веб-сайті біржі.

На торгах було реалізовано 138 тис. МВт*год електроенергії "Укргідроенерго" по 673,76 грн/МВт*год і 4,14 млн мВт*год атомної електроенергії по 566,7 грн/МВт*год. Загальна вартість ресурсу становила понад 2,4 млрд гривень.

Також були проведені торги із закупівлі електроенергії для потреб операторів систем розподілу й оператора системи передачі (функція покладена на НЕК "Укренерго"). На них було реалізовано 828,8 тис. МВт*год атомної електроенергії по 566,7 МВт*год.

За словами генерального директора УЕБ Олександра Коваленка, в торгах узяли участь усі 30 операторів системи розподілу, оператор системи передачі і ДП "Гарантований покупець". "Перші електронні торги, необхідні для забезпечення населення доступною електроенергією і закупівлі технологічної електроенергії для ОСР та ОСП, відбулися. Де-факто перший сегмент ринку - вже запрацював", - резюмував Коваленко.

З 1 липня на УЕБ будуть щодня проводитися торги електроенергією державних виробників "Центренерго", "Укргідроенерго" та "Енергоатому" на ринку двосторонніх договорів для всіх охочих споживачів. Наступні торги з PSO мають відбутися 21, 22, 23 серпня.

Як повідомляли, Кабінет Міністрів України поклав публічні спецзобов'язання (PSO, Public Service Obligation) з постачання електроенергії для потреб населення з 1 липня 2019 року по 31 грудня 2020 року на державні компанії НАЕК "Енергоатом", АТ "Укргідроенерго" й оператора системи передачі "Укренерго".

Нагадаємо, новий ринок електричної енергії, який буде функціонувати відповідно до стандартів Європейського Союзу (ЄС), повинен бути введений 1 липня 2019 року, відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram