ГоловнаЕкономікаБізнес

ЄБРР збирається виділити "Нафтогазу" €60 млн на закупівлю газу

Україна планує підійти до опалювального сезону з 20 млрд кубів у сховищах.

ЄБРР збирається виділити "Нафтогазу" €60 млн на закупівлю газу
Фото: kapital.kz

Європейський банк реконструкції і розвитку має намір виділити "Нафтогазу України" кредит у розмірі 60 млн євро для закупівлі природного газу на опалювальний сезон 2019/2020 років.

Про це йдеться в проекті рішення ЄБРР.

Акредитиви на один рік будуть спрямовані на підтримку частини платіжних зобов'язань "Нафтогазу" в рамках щорічних контрактів на імпорт газу з постачальниками газу.

Залучення коштів дозволить НАК закупити газ для наступного опалювального сезону через приватні газові підприємства з авторитетними трейдерами, не вдаючись до гарантій держави.

Очікується, що підтримка ЄБРР у формі акредитиву покриє до 20-30% платіжного ризику НАК, пов'язаного з фінансуванням торгівлі газом.

Цей проект рада директорів банку розгляне 24 липня.

Нагадаємо, "Нафтогаз" планує підійти до зими з 20 млрд газу в сховищах. Це набагато більше порівняно з попередніми роками. У 2018 року опалювальний сезон було розпочато з запасами 17,193 млрд кубометрів, а у 2016-му - взагалі з 14,7 млрд кубометрів.

За оцінкою компанії, 20 млрд кубометрів у підземних сховищах повинно вистачити в разі початку нової "газової війни" з боку Росії.

У минулому "Нафтогаз" уже мав успішний досвід співпраці з ЄБРР. У 2015 році Україна підписала з ЄБРР поновлюваний кредитний договір на 300 млн доларів для фінансування авансових закупівель газу перед опалювальним періодом.

Протягом трьох років "Нафтогаз" закупив за ці гроші 5,3 млрд кубометрів газу на західному кордоні, і взимку 2018 року компанія останній раз погасила кредит.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram