ГоловнаЕкономікаДержава

"Оператор ринку" зареєстрований в Мін'юсті

ДП відповідатиме за сегменти ринку "на добу наперед" і "внутрішньодобового ринку".

"Оператор ринку" зареєстрований в Мін'юсті
Фото: Politeka

Міністерство юстиції України зареєструвало державне підприємство "Оператор ринку". Дані про підприємство з'явилися в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Держпідприємство "Оператор ринку" створено на базі ДП "Енергоринок" (оптового покупця і продавця електроенергії) рішенням Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року з метою забезпечення роботи нового оптового ринку електроенергії.

"Оператор ринку" відповідатиме за сегменти ринку "на добу наперед" і "внутрішньодобового ринку". Гарантований покупець буде викуповувати електроенергію об'єктів відновлюваних джерел енергії за гарантованими державою цінами і забезпечувати її реалізацію.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України призначив директором ДП "Оператор ринку" колишнього керівника Проектного офісу Координаційного центру з впровадження реформи ринку електроенергії при Кабміні Володимира Євдокимова. Це закріплено розпорядженням Кабміну №398-р від 12 червня.

5 червня Кабмін ухвалив постанову про електронні аукціони з продажу електроенергії за двосторонніми договорами державними енергокомпаніями, зокрема і для виконання публічних спецзобов'язань (PSO, Public Service Obligation) щодо постачання електроенергії населенню. Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик пояснив, що організація аукціонів важлива для реалізації механізму PSO, що гарантує незмінність цін на електроенергію для населення.

Для виконання зобов'язань України щодо Третього енергетичного пакету Європейського Союзу в квітні 2017 року Верховна Рада ухвалила закон "Про ринок електричної енергії", що передбачає введення з 1 липня 2019 року нової моделі ринку. Від своєчасного запуску нового ринку залежить макрофінансова допомога Україні з боку низки міжнародних організацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram