ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" запропонував запасний варіант транзитного договору з "Газпромом"

Українська компанія готова підписати контракт на своп газу, а не транспортування.

"Нафтогаз" запропонував запасний варіант транзитного договору з "Газпромом"
Фото: UA Energy

"Нафтогаз України" готовий підписати з "Газпромом" контракт на своп газу, а не його транспортування.

Про це повідомив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, коментуючи претензії "Газпрому" на рахунок НКРЕКП і оператора ГТС України.

У "Нафтогазі" вважають, що позбутися їх можна двома шляхами.

Перший - якомога швидше привести закон про НКРЕКП у відповідність до Конституції і дотримуватися розробленого "Нафтогазом" плану анбандлінгу.

Другий варіант - підписання контракту на своп газу. У такому разі "Газпром" буде передавати на кордоні певний об'єм газу, а "Нафтогаз" передаватиме його суміжним операторам у країнах Європи.

При цьому підписання контракту з оператором ГТС буде перекладено з "Газпрому" на "Нафтогаз", а маржу (плату за транзит) зможуть визначити підписанти, а не регулятор.

"Нас влаштовує пропозиція ЄС стосовно транзитного контракту - 10 років, у середньому має бути щонайменше 60 млрд кубометрів газу на рік. Можемо ті самі параметри закласти і в контракт на своп газу", - написав Вітренко у фейсбуці.

"Такий договір є відносно простим, він не є предметом регулювання з української сторони, ніхто нікому не повинен платити гроші за потужності і т.д., і тому "Газпром" не має обґрунтованих підстав відмовлятися від його підписання. Наш запасний варіант дозволяє досягти, по суті, такого самого результату, але при цьому "Газпром" позбувається зазначених паном Кузнєцом аргументів для відмови від транзиту через Україну", - вважає Вітренко.

Нагадаємо, 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Останній зараз не веде активних переговорів про підписання нового контракту на транзит через Україну і посилено просуває проекти "Північний потік-2" і "Турецький потік".

Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко говорив, що Україна на тристоронніх газових переговорах запропонує Росії забронювати 60 млрд кубометрів транзитних потужностей на рік на 10 років.

Однак у "Газпромі" заявили, що не готові підписувати транзитний контракт з Україною на європейських умовах, на чому наполягає "Нафтогаз".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram