ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" запропонував "Нафтогазу" відмовитися від $2,6 млрд, виграних у Стокгольмі

Російська сторона пропонує Україні "нульовий варіант" урегулювання судових спорів.

"Газпром" запропонував "Нафтогазу" відмовитися від $2,6 млрд, виграних у Стокгольмі
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" пропонує "Нафтогазу України" "нульовий варіант" урегулювання судових спорів.

Про це заявив начальник юридичного департаменту російської компанії Сергій Кузнєц, передає "Интерфакс".

За його словами, голова "Газпрому" Олексій Міллер у січні на тристоронній консультації за участю Європейської комісії запропонував "Нафтогазу" "нульовий варіант". Однак, за його словами, українська сторона хоче зберегти свій виграш у справі про контракт на транзит і відмовитися тільки від позовів про майбутній транзит.

"Олексій Борисович (Міллер) це озвучив, що ми готові розглянути нульовий варіант і повернутися до переговорів з "чистого аркуша". Але українська сторона заявила, що хоче змінити формат можливої мирової угоди. Вони кажуть: давайте залишимо як є рішення, яке винесено на нашу користь, а відмовимося від наших майбутніх вимог і укладемо на їх основі мирову угоду", - заявив Кузнєц.

Під майбутніми вимогами "Нафтогазу" мають на увазі позов від липня 2018 року з вимогою переглянути тариф на транзит газу через територію України з 18 березня 2018 року і стягнути $11,58 млрд за період з 18 березня 2018 року до закінчення терміну чинного контракту на транзит.

Кузнєц додав, що "Газпром" готовий обговорювати врегулювання спору на рівноправних, на його думку, умовах, зазначивши, що наразі умов для такої дискусії немає.

Раніше виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив, що НАК поки що не отримувала жодних пропозицій про мирову угоду від російської сторони.

Нагадаємо, "Нафтогаз України" почав процес стягнення з "Газпрому" $2,6 млрд боргу в зарубіжних судах для виконання рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма. Повідомлялося, що робота триває у Швейцарії, Нідерландах і Великобританії в рамках ст. 5 Нью-Йоркської конвенції про визнання і виконання іноземних арбітражних рішень.

Раніше Стокгольмський арбітраж присудив виплатити "Нафтогазу" штраф у розмірі $4,7 млрд за транзитним контрактом. За підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" зобов'язаний виплатити НАК $2,56 млрд. "Газпром" направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення, що не зупиняє його виконання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram