ГоловнаЕкономікаДержава

Зеленський запропонує Раді поміняти формулу "Роттердам+" на "Роттердам-"

Відповідний законопроект президент внесе до парламенту в понеділок, 17 червня.

Зеленський запропонує Раді поміняти формулу "Роттердам+" на "Роттердам-"
Андрей Герус
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський внесе до Верховної Ради новий законопроект про відтермінування запуску ринку електроенергії на рік (до 1 липня 2020 року) зі скасуванням дії формули "Роттердам+".

Про це повідомив на брифінгу представник Зеленського в Кабінеті Міністрів Андрій Герус.

"Команда президента України підготувала законопроект, який у понеділок буде внесено до Верховної Ради, "Про зниження вартості електричної енергії". Пропонується, щоб формула "Роттердам+" було скасована, а замість неї діяла інша формула, можна її назвати "Роттердам-", - сказав він.

Герус пояснив, що "плюс" з назви формули - це вартість доставки вугілля з Роттердама в Україну морем, хоча ніхто звідти вугілля не доставляв. За його словами, щорічно цей "плюс" становив 12 млрд гривень.

"Пропонуємо це прибрати. І пропонуємо введення дисконтів. Якщо гірша якість вугілля, отже, повинна бути нижчою вартість вугілля в тарифах. Може бути дисконт від 1 до 10%", - додав Герус.

Нагадаємо, наприкінці квітня 2016 року НКРЕКП почала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну".

Тобто за формулою "Роттердам+" вугілля українських виробників купується за ціною палива в нідерландському порту Роттердам (південноафриканське або американське вугілля, транспортоване морем до порту). При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевалку такого вугілля в порту.

Із запуском нового ринку електроенергії, який заплановано на 1 липня 2019 року, "формула Роттердам+", припинить існування.

10 червня президент Зеленський вніс у Раду невідкладний законопроект №10376, яким пропонує відтермінувати запуск ринку електроенергії на рік - до 1 липня 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram