ГоловнаЕкономікаДержава

Ціни на газ для населення на червень знизилися на 7%

Чиста вартість газу в червні - 5554 гривні.

Ціни на газ для населення на червень знизилися на 7%
Фото: Maxal_Tamor/Depositphotos

Ціни на газ для населення на червень знизилися на 7%.

Про це повідомила прес-служба "Нафтогазу".

Компанія знизила оптові ціни до 5553,89 гривень/тис. куб. м (без ПДВ і вартості транспортування) у зв'язку з прийняттям рішення Кабінетом Міністрів про зміни методики формування цін. У травні вона становила 5990 грн.

Постанова уряду №485 передбачає, що "Нафтогаз" для визначення ціни газу за ПСО аналізує чотири показники: ціна для комерційних споживачів за минулий місяць, дані МЕРТ про середню митну вартість газу за минулий місяць, середньозважена ціна на Українській енергетичній біржі і ціна за урядовою постановою №867 від 19 жовтня 2018 року. Компанія повинна вибирати з них найнижчу. Зараз найнижчою виявилася ціна на Енергобіржі, вона і визначила ціну на червень.

Кінцева вартість для споживачів у Кіровоградській області, де постачальником виступає "Нафтогаз", становитиме 7755,87 гривень/ тис. куб. м, в інших регіонах ціна залежить від тарифу на розподіл газу встановленого Національною комісією держрегулювання енергетики і комунальних послуг для відповідної газорозподільної компанії.

"Новий механізм демонструє переваги конкурентного ринку. Ціна змінюється паралельно з ринковим паритетом, завдяки цьому споживач отримує чесні умови. Ми сподіваємося, що уряд найближчим часом також погодиться з нашою пропозицією про повне скасування цінового регулювання, на додаток до прозорого ціноутворення дозволить кінцевому споживачеві вибирати постачальника газу", - прокоментував зниження цін голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram