ГоловнаЕкономікаДержава

Україна запропонувала Молдові свою ГТС для реверсного постачання газу з ЄС

Київ готовий допомогти Кишиневу у випадку "газової війни".

Україна запропонувала Молдові свою ГТС для реверсного постачання газу з ЄС
Фото: utg.ua

Україна запропонувала Молдові свою газотранспортну систему для реверсного постачання газу з Європейського Союзу.

Про це повідомила прес-служба "Укртрансгазу".

"Уже понад три роки Україна забезпечує свої потреби в природному газі без участі Газпрому. Завдяки можливостям ГТС Україна імпортує весь необхідний обсяг газу з країн ЄС. Молдовські постачальники за допомогою української ГТС можуть скористатися аналогічним підходом", - ідеться на сайті компанії.

Загальна потужність у точках з'єднання ГТС дає змогу транспортувати до 15 млн кубометрів газу на день, що цілком покриває потреби споживачів Молдови.

Для реалізації такого режиму слід підписати угоди між операторами ГТС про взаємодію у всіх точках з'єднання між ГТС України і Молдови відповідно до європейських правил. Крім того, молдовські трейдери мають підписати угоди на транспортування і зберігання газу. Ці угоди не створюють фінансових зобов'язань для молдовської сторони, але дають можливість транспортувати газ української ГТС з метою імпорту газу в Молдову або закачати газ в українські сховища газу за потреби.

Нагадаємо, що 2020 року в Молдови, як і в України, закінчується термін дії контракту на постачання і транзит російського газу.

Молдова розраховувала налагодити прямий імпорт газу з Румунії, але газопровід Унгени-Кишинів не встигають побудувати щонайменше до середини 2020 року.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram