ГоловнаЕкономікаБізнес

Корпорація "Рошен" через суд запатентувала червону стрічку на коробках тортів

Господарський суд Києва зобов'язав Кабмін зареєструвати стрічку як товарний знак і об'єкт інтелектуальної власності.

Корпорація "Рошен" через суд запатентувала червону стрічку на коробках тортів
Красная лента на тортах "Рошен" стала товарным знаком
Фото: vladimirworld.livejournal.com

Господарський суд Києва задовольнив позов кондитерської корпорації "Рошен" проти Міністерства економічного розвитку і торгівлі та ДП "Укрпатент" з реєстрації знака у вигляді "червоного кольору матеріалів для упаковки кондитерських виробів". Про це свідчить рішення суду від 3 червня, пише програма "Наші гроші".

Суд зобов'язав Кабмін визнати і зареєструвати право інтелектуальної власності на товарний знак за заявкою №201710458 від 13 травня 2017 року, яким є - червоний колір в упаковці кондитерських виробів.

Під дію знака підпадають плівки з поліпропілену, пластмасові плівки, паперові, клейкі або самоклеючі стрічки; пакувальні матеріали - стрічки, мотузки, нитки та інше. Таким чином "Рошен" зарезервувала за собою право упаковувати кондитерські вироби в стрічки червоного кольору (пантон 485 с).

Раніше Мінекономрозвитку і Укрпатент відмовили в реєстрації товарного знака на тій підставі, що більшість покупців не розрізняють відтінки кольорів упаковок і сприймають окремі групи відтінків як один з основних кольорів: червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій і фіолетовий.

"Оскільки кількість кольорів обмежена, невелика кількість знаків зареєстрованих для певних товарів або послуг можуть вичерпати весь спектр доступних кольорів і необґрунтовано обмежити використання їх відтінків", - говорилося в рішенні "Укрпатенту".

У "Рошен" звернули увагу суду на позитивну практику захисту своїх прав на використання стрічки червоного кольору для упаковки продукції. Зокрема, згадали про рішення АМКУ з осені 2017 року щодо недобросовісної конкуренції ПАТ "Київхліб" в частині використання червоної стрічки в упаковці іншого торта і успішному захисті цього рішення в суді.

Суддя взяла до уваги доводи корпорації, а також матеріали звіту Центру соціальних технологій "Соціополіс", які показали, що 90,1% респондентів асоціюють червону стрічку з певним виробником тортів, з них - 70,7% відповіли, що асоціюють її саме з продукцією "Рошен".

Нагадаємо, раніше "Рошен" подавала заявку на видачу свідоцтв на стрічки з написом "Roshen" з різними відтінками червоного, але вони не були зареєстровані. У лютому 2017 року за цією заявкою фірма отримала відмову.

МЕРТ і "Укрпатент" можуть оскаржити рішення Господарського суду, хоча інформації про подання апеляційних скарг в судовому реєстрі на цей момент немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram