ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ подав скарги на суддів, які ухвалили рішення на користь Коломойського

Регулятор попросив Вищу раду правосуддя покарати чотирьох суддів.

НБУ подав скарги на суддів, які ухвалили рішення на користь Коломойського
Фото: Максим Левин

Національний банк подав до Вищої ради правосуддя скарги на суддів Ігоря Качура, Володимира Келеберду, Віталія Амельохіна (всі - Окружний адмінсуд Києва) і В'ячеслава Підпалого (Печерський суд), які в квітні ухвалили рішення на користь Ігоря Коломойського у справі ПриватБанку.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Троє суддів з ОАСК 18 квітня ухвалили рішення про визнання незаконною і скасування націоналізації ПриватБанку, а Підпалий 20 квітня розірвав договір особистого поручительства Коломойського за кредитами рефінансування ПриватБанку.

НБУ побачив у діях суддів ОАСК безпідставне затягування розгляду справи, оскільки між відкриттям судового провадження та ухваленням рішення минуло аж 22 місяці. Також регулятор вважає, що судді порушили засади рівності учасників судового процесу.

Що стосується судді Підпалого, то він досі не склав повного тексту рішення і, до того ж, на думку НБУ, допустив порушення юрисдикції, оскільки спір за договорами поруки, сторонами яких є юридичні особи, підлягає розгляду за правилами господарського судочинства, а не громадянського.

Національний банк просить Вищу раду правосуддя притягнути зазначених суддів до дисциплінарної відповідальності.

Нагадаємо, в квітні українські суди ухвалили відразу три судові рішення на користь Коломойського у справі ПриватБанку.

18 квітня Окружний адмінсуд визнав незаконною націоналізацію банку, 19 квітня він же скасував рішення про список інсайдерів ПриватБанку, а 20 квітня Печерський суд скасував особисту поруку Коломойського за кредитами рефінансування.

ПриватБанк перейшов у держвласність 21 грудня 2016 року. Держава отримала 100% в його капіталі і витратила десятки мільярдів гривень на його докапіталізацію.

За оцінкою Національного банку, весь корпоративний портфель ПриватБанку перед націоналізацією становили інсайдерські кредити, тобто видані структурам, пов'язаним з колишніми акціонерами, основні з яких - це Коломойський і його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram