ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін зобов'язав "Енергоатом" продавати 90% своєї енергії за фіксованою ціною

Уряд вніс зміни до норм ПСО на новому ринку електроенергії.

Кабмін зобов'язав "Енергоатом" продавати 90% своєї енергії за фіксованою ціною
Фото: EPA/UPG

Кабінет Міністрів вніс зміни в норми спеціальних зобов'язань (ПСО) на новому ринку електроенергії, який має запрацювати з 1 липня.

Про це на засіданні уряду повідомив представник президента Андрій Герус, передає РБК-Україна.

Герус зазначив, що, згідно з новою редакцією, 90% електроенергії "Енергоатому" буде продаватися за фіксованою ціною гарантованого покупця.

Водночас він розкритикував рішення уряду.

"У нас є дві найбільші компанії (очевидно, мова про ДТЕК і "Енергоатом", - ред.), в умовах відсутності імпорту вони хоч якусь конкуренцію забезпечували б. Але якщо на одну з них накладаються зобов'язання 90% продавати за фіксованою ціною, то, по суті, це лібералізований ринок для іншої компанії, у якої немає конкуренції", - сказав Герус.

Раніше повідомляли, що в Кабміні готують зміни до норм ПСО. Пропонували підвищити норму продажу за ПСО для "Енергоатому" з 60% до 90%, а для "Укренерго" скасувати зовсім.

Нагадаємо, нова модель оптового ринку електроенергії повинна бути введена з 1 липня 2019 року, відповідно до Закону України "Про ринок електроенергії". Цей закон імплементує норми Третього енергопакета ЄС. Уряд на засіданні 5 червня прийняв необхідні рішення для запровадження ринку. Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман запевнив, що ринок буде запущено вчасно, а тарифи для населення не зростатимуть.

Запуск ринку електроенергії є умовою програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом (МВФ), згідно з якою планують отримати в поточному році 2,5 млрд доларів кредиту, а також надання макрофінансової допомоги від Європейського Союзу (ЄС) в розмірі 500 млн євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram