ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ повідомив про ризики погіршення прогнозу інфляції

Облікова ставка залишилася на рівні 17,5%.

НБУ повідомив про ризики погіршення прогнозу інфляції
Фото: Flickr НБУ

Національний банк не знизив облікову ставку в червні і залишив її на рівні 17,5% через ризики погіршення прогнозу інфляції.

"Це необхідно для страховки від інфляційних ризиків, які посилилися з моменту прийняття попереднього рішення у квітні, і досягнення мети 5% наступного року", - йдеться в повідомленні НБУ.

Зараз річна інфляція становить 8,8%.

Правління Нацбанку передбачає, що цикл пом'якшення монетарної політики може продовжитися за умови ослаблення інфляційних ризиків і сталого поліпшення інфляційних очікувань.

Можливий вплив на майбутню цінову динаміку з боку стійкого зростання споживчого попиту, посилення волатильності на фінансових ринках та інших факторів, а також необхідні для їх нівелювання заходи монетарної політики будуть враховані в оновленому макроекономічному липневому прогнозі НБУ.

"Два останні місяці поспіль споживча інфляція перевищувала прогноз Національного банку. У квітні вона становила 8,8% в річному вимірі й у травні, за оцінками НБУ, прискорювалася. Втім таке прискорення зумовлене насамперед тимчасовими факторами. Серед них - зростання цін на окремі види овочів і паливо. У другій половині року вплив цих факторів нівелюється через надходження в продаж овочів нового врожаю, а також здешевлення енергоресурсів на світовому ринку", - вважають у НБУ.

Фундаментальний інфляційний тиск і надалі поступово знижується. Про це свідчить уповільнення базової інфляції відповідно до прогнозу НБУ з початку року. Повільно поліпшуються інфляційні очікування.

Наступне засідання правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 18 липня 2019 року відповідно до затвердженого графіка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram