ГоловнаЕкономікаБізнес

Цифровізація економіки дозволить відмовитися від кредитних програм МВФ, - нардеп

В Україні 370 реєстрів, які щось зберігають, але між собою не взаємодіють.

Цифровізація економіки дозволить відмовитися від кредитних програм МВФ, - нардеп
Фото: apostrophe.ua

Український уряд, провівши кілька реформ в рамках цифровізації різних сфер економіки, забезпечить поповнення бюджету таким чином, що зможе повністю відмовитися від кредитних програм МВФ.

Про це розповів голова Комітету парламенту з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко в інтерв'ю "Апострофу".

Нардеп відзначив слабку ефективність чинного Агентства з питань електронного уряду. На його думку, багато в чому така тенденція пов'язана з відсутністю системності в його діях.

"Агентство з питань електронного уряду говорить про сто запущених сервісів, але їх ніхто "помацати" не може. Тобто це ніби ви картоплю зварили, буряк купити забули, м'ясо хтось вам донесе, але потенційно у вас є борщ, тоді як реально його немає. Так і тут - по електронній пошті щось кудись пішло, і сервіс не завершений. І в цьому проблема наших чиновників", - зазначив нардеп.

Так, Олександр Данченко запропонував провести швидку і ефективну реформу легалізації спортивних лотерей в цифровому форматі, яка забезпечить державі відчутний прибуток з податкових виплат.

"Величезний потенціал у лотерей. Ці кошти можна використовувати на фінансування спорту, культури. У нас це все в тіні. Центральна система встановлюється або в Мінфіні, або в податковій, до якої підключені всі оператори лотерей. Кожна транзакція відбувається онлайн, миттєво розраховується - і в бюджет відразу йде податок. Лотереї дадуть близько 5-6 мільярдів гривень до бюджету. Електронна акцизна марка дає близько 12-13 мільярдів гривень додаткових надходжень на рік. Це те, що зараз у контрафакті", - пояснив він.

Також голова профільного комітету закликав оцифрувати відеофіксацію порушень на дорогах. Крім поліпшення ситуації з безпекою, така реформа дозволить зібрати більше коштів як штрафи з порушників ПДР.

"Важлива для безпеки наших людей система відеофіксації порушень правил дорожнього руху. Це підвищить безпеку дорожнього руху, а також істотно зменшить смертність і травматизм на дорогах. З іншого боку - це ще ефективний збір штрафів за порушення в держбюджет. Такі надходження можуть скласти від 5 до 7 млрд гривень на рік. Ці кошти можна направити на ремонт і будівництво нових доріг", - пояснив Данченко.

Він закликав законодавчо зв'язати державні реєстри між собою з метою підвищення ефективності боротьби з правопорушниками. Нардеп підкреслив, що раніше лобісти у Верховній Раді зупинили роботу важливої системи контролю.

"У нас близько 370 реєстрів, які щось зберігають, але між собою не взаємодіють. Контроль за контрабандою смартфонів в електронному вигляді працював, його просто відключили. і контрабандистське лобі у Верховній Раді заблокувало повернення до цієї системи", - розповів депутат.

На його думку, запуск такого роду "цифрових" реформ дозволить уряду повністю відмовитися від кредитних програм міжнародних партнерів і збалансувати бюджетні витрати.

"Ми нарахували як мінімум 25 млрд гривень (близько 1 млрд доларів) на рік від п'яти сервісів. І все це можна зробити з нулем інвестицій і залученням наших ІТ-компаній. Мільярд доларів від МВФ ми отримуємо разово і повинні віддавати, а це щорічно економія і інвестиції в економіку. Ось коротко, що таке електронні сервіси, і це менш ніж 1% з того, що потрібно вводити в державі", - пояснив голова комітету ВРУ з інформатизації та зв'язку Олександр Данченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram